Discuții la MAEIE cu Delegația UE și ONG-urile privind implementarea celor 9 recomandări pentru aderarea R. Moldova la UE

  • 21 Iulie 2023 17:46
Discuții la MAEIE cu Delegația UE și ONG-urile privind implementarea celor 9 recomandări pentru aderarea R. Moldova la UE

La Ministerul Afacerilor Externe și Integrprii Europene a avut loc o reuniune de informare pentru reprezentanții societății civile și a unor instituții de stat, dedicată evoluțiilor în implementarea celor 9 recomandări pentru aderarea Republicii Moldova la UE, în special, prezentării Comisiei Europene din 22 iunie 2023 și acțiunilor autorităților moldovenești legate de prezentarea respectivă. La ședința prezidată de Secretara de stat, Stela Leucă, împreună cu ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, au participat și reprezentanții Ministerului Justiției, Cancelariei de Stat, Procuraturii Anticorupție, Aparatului Președintelui RM și Centrului Național Anticorupție.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a reiterat elementele principale ale prezentării Comisiei Europene din 22 iunie 2023, precum și a subliniat importanța continuării eforturilor autorităților moldovenești, inclusiv în domeniile calificate drept realizate de către Comisia Europeană (ex. consultarea Comisiei de la Veneția și implicarea societății civile în procesul decizional).

La rândul său, secretara de stat, Stela Leucă, a evidențiat progresele obținute de către Republica Moldova în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene formulate în contextul cererii de aderare la UE, și a informat asupra planurilor autorităților moldovenești până la publicarea Pachetului de extindere al UE pentru anul 2023, care urmează să aibă loc în octombrie 2023.

Reprezentanții autorităților publice naționale s-au referit mai detaliat la acțiunile realizate și cele planificate cu privire la reforma justiției, prevenirea și combaterea corupției, deoligarhizarea și consolidarea capacităților administrației publice.

 

Reprezentanții societății civile au susținut poziția Delegației UE în țara noastră cu privire la importanța continuării eforturilor autorităților moldovenești în realizarea celor 9 recomandări.

Totodată,  s-a făcut referință la concluziile celui de al doilea raport alternativ de realizare a Planului de Acțiuni pentru implementarea celor 9 recomandări, realizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în cadrul inițiativei #ThinkTanks4EUMembership și în cooperare cu Fundația „Friedrich Ebert” în Republica Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău