Discuții între Suedia și Turcia la sediul NATO, înainte de summitul de la Vilnius

  • 06 Iulie 2023 19:58
Discuții între Suedia și Turcia la sediul NATO, înainte de summitul de la Vilnius

Discuțiile privind aderarea Suediei la NATO, blocată de Turcia, au început joi după-amiază la Bruxelles între miniștrii de externe ai celor două țări, cu câteva zile înainte de summitul Alianței Nord-Atlantice din Lituania, transmite AFP, citată de Agerpres.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a organizat această reuniune – la care participă și oficiali din domeniul serviciilor de informații – la sediul Alianței, în speranța unui progres chiar înainte de reuniunea de la Vilnius.

Cu toate acestea, mulți diplomați NATO consideră improbabil ca președintele turc Recep Tayyip Erdogan să-și schimbe brusc poziția în această chestiune.

Suedia a fost invitată să se alăture Alianței din iunie 2022, dar candidatura sa, care trebuie ratificată de toate cele 31 de state membre, este blocată de Turcia.

Miercuri, președintele american Joe Biden și-a reînnoit pledoaria pentru o aderare „cât mai curând posibil” a Suediei, primindu-l la Casa Albă pe premierul Ulf Kristersson.

Divergențele se concentrează pe atitudinea Suediei față de mișcările de opoziție kurde, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care se află pe lista neagră a Ankarei ca grup „terorist”.

Un turc de origine kurdă a fost condamnat joi în Suedia la patru ani și jumătate de închisoare pentru „tentativă de finanțare teroristă” a PKK și „șantaj”.

Condamnarea este rezultatul unei înăspriri a legislației antiteroriste suedeze care a intrat în vigoare în iulie 2022, facilitând urmărirea penală în materie de finanțare a terorismului.

Este pentru prima dată când noua lege, folosită deja în cazuri legate de organizația jihadistă Stat Islamic, este aplicată unui simpatizant al PKK.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău