Discuții între FIFA și Israel pentru organizarea unei Cupe Mondiale în comun cu statele arabe

  • 13 Octombrie 2021 18:11
Discuții între FIFA și Israel pentru organizarea unei Cupe Mondiale în comun cu statele arabe

Ipoteza unei Cupe Mondiale co-organizată de Israel și un grup de țări vecine în frunte cu Emiratele Arabe Unite a fost discutată la o întâlnire între președintele FIFA, Gianni Infantino și oficialități de la Tel Aviv, scrie AFP, citat de Agerpres.

Premierul israelian Naftali Bennett a menționat, într-o scurtă declarație, că Infantino ''a lansat ideea că Israelul ar putea găzdui Cupa Mondială 2030 cu alte țări din regiune, în frunte cu Emiratele Arabe Unite''.

''Cred că această co-găzduirea este viitorul, așa că de ce să nu visăm la asta și să ne gândim la asta, indiferent dacă este vorba de seniori, juniori, bărbați sau femei, deoarece Cupa Mondială are acea magie unică pentru a aduce oamenii împreună, pentru a-i apropia'', a răspuns Gianni Infantino, la întrebarea dacă Israelul poate fi co-organizator la o astfel de ediție a CM.

Infantino a reiterat că FIFA dorește să contribuie, acolo unde este posibil, la pacea și stabilitatea regională.

În decembrie anul trecut, Federațiile de fotbal din Emiratele Arabe Unite și Israel au semnat la Dubai un acord de cooperare în prezența președintelui FIFA, Gianni Infantino, care a vorbit atunci de "o zi istorică" pentru sportul cu balonul rotund și nu numai.

Acordul a venit la trei luni după anunțul normalizării relațiilor dintre cele două state, un acord diplomatic ce ar trebui să ducă la cooperarea bilaterală în diverse domenii, printre care și sportul.

"Este o zi istorică pentru fotbal, dar și pentru societate, fiindcă trecem de la cuvinte la fapte, de la acorduri la realitate", declarat la acel moment Gianni Infantino la ceremonia oficială de semnare.

Acordul a fost semnat de președintele Federației de fotbal din Emirate (UAEFA), Rashid Humaid Al Nuaimi, și de omologul său israelian, Oren Hasson.

"Fotbalul este un mesager al păcii, al toleranței, al coexistenței, de aceea ne aflăm aici", declara Rashid Humaid Al Nuaimi. "Astăzi, cred că toată lumea câștigă", spunea Oren Hasson.

Acordul de cooperare prevedea disputarea unor meciuri amicale la nivelul echipelor naționale sau de club și organizarea unor ateliere comune pentru angajații federațiilor.

Mai multe acorduri sportive au fost semnate între cele două țări în 2020. Clubul israelian Beitar Ierusalim anunța că aproape jumătate din acțiunile sale au fost cumpărate de un șeic din Emirate.

Palestinienii, care au denunțat normalizarea oficială a relațiilor dintre Emirate și Israel, au reproșat constant FIFA o lipsă de fermitate față de statul evreu care stânjenea, potrivit acestora, fotbalul palestinian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,55
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,13 m/s
Fri
20
Sat
23
Sun
16
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău