Discuții în Parlamentul European privind alegerile din R.Moldova. Unii eurodeputați consideră că autoritățile de la Chișinău ar trebui sancționate

  • 05 Martie 2019 11:40
Discuții în Parlamentul European privind alegerile din R.Moldova. Unii eurodeputați consideră că autoritățile de la Chișinău ar trebui sancționate

Scrutinul parlamentar din Republica Moldova a fost subiect de discuție ieri în Parlamentul European, la Comisia pentru afaceri externe, cu prilejul examinării raportului misiunii de observare a alegerilor.

Deși europarlamentarii au spus că alegerile au fost competitive, totuși ei au atras atenția supra multor nereguli. Unii parlamentari consideră că alegerile s-au desfășurat corect, în timp ce alții cred că autoritățile de la Chișinău ar trebui sancționate pentru modul în care a avut loc scrutinul.

Europarlamentarii au atras atenția întâi de toate că numărul alegătorilor care s-au prezentat la vot a fost mult mai mic decât la scrutinele anterioare, ceea ce ar fi un semnal al scăderii încrederii în instituțiile statului. Șefa Delegației Parlamentului European care a urmărit procesul electoral, Rebecca Harms, a amintit de obstrucționarea dreptului la vot în diasporă și despre transportul organizat al alegătorilor din regiunea transnistreană.

„În primul rând, prezența la vot a alegătorilor a fost mai puțin de jumătate, mult mai scăzută decât la parlamentarele din 2014 și la turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016. Ar putea fi un semnal al scăderii încrederii în instituțiile de stat, în special după frauda bancară din 2014, invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinău, legături apropiate dintre politicieni și oligarhi(…)Au existat acuzații de presiune asupra angajaților public și utilizarea resurselor administrative. Procedura de vot a fost confuză un pic și cred că acest lucru a fost intenționat. (…)Am fost șocați de autobuzele care transportau locuitorii din Transnistria către secțiile de votare și au existat afirmații credibile că cel puțin câțiva primiseră bani”, a declarat Rebecca Harm.

Europarlamentarul român Cristian Preda este de părere că felul în care s-au desfășurat alegerile din R. Moldova demonstrează că nu există o îmbunătățire a democrației  la Chișinău.

Nu cred că trebuie doar să menținem suspendarea ajutorului bugetar, ci să facem o listă cu sancțiuni individuale pentru acești oligarhi responsabili de corupția din R. Moldova, care controlează guvernul și care au produs un regim extrem de rău pentru întreaga vecinătate”, a subliniat Cristian Preda.

Pe de altă parte, eurodeputatul român Andi Cristea consideră că modul în care s-au desfășurat alegerile în R. Moldova au infirmat critica la adresa sistemului electoral mixt. El a felicitat Guvernul de la Chișinău „pentru modul corect în care s-au desfășurat alegerile”.

„Așteptările noastre legitime vizează implementarea Acordului de Asociere și pentru aceasta e nevoie de o majoritate solidă pro-europeană. Tabloul actual arată un „hung Parlament” și evident sunt partidele pro-europene și noi așteptăm ca ele să pună interesul general pe primul loc”, a afirmat Andi Cristea. 

Amintim că potrivit rezoluției adoptate de Parlamentul European în noiembrie 2018, orice decizie de reluare a asistenței macro-financiare destinată Republicii Moldova, trebuie să fie luată după alegerile parlamentare, cu condiția ca acestea să se desfășoare cu respectarea normelor internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău