Discuție telefonică între Scholz și Macron cu Putin: Lăsați telefonul și mergeți la Kiev, le recomandă un oficial estonian

  • 29 Mai 2022 14:43
Discuție telefonică între Scholz și Macron cu Putin: Lăsați telefonul și mergeți la Kiev, le recomandă un oficial estonian

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron nu ar trebui să discute cu dictatorul rus Vladimir Putin, ci să meargă în Ucraina și să o ajute să câștige războiul cu Rusia, a declarat președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din parlamentul estonian Marko Mihkelson într-o postare duminică pe pagina sa de Facebook, citată de publicația ucraineană Liga.net, potrivit Agerpres.

"Este de necrezut cum actualii lideri ai Franței și Germaniei, fără să vrea, pregătesc terenul unei noi agresiuni rusești. O discuție telefonică de 80 de minute între Macron și Scholz cu Putin ne obligă inevitabil să-l parafrazăm pe Macron însuși - nu este asta o moarte cerebrală?", se întreabă liderul parlamentar estonian, referindu-se la celebra afirmație a președintelui francez că NATO ar fi "în moarte cerebrală".

Mihkelson recunoaște că criticile sale sunt aspre, dar subliniază: legitimarea omului care a început războiul în Ucraina reprezintă o amenințare la adresa întregului spațiu al Uniunii Europene.

Politicianul estonian afirmă că nu înțelege ce fel de învățăminte au tras Berlinul și Parisul din trecutul recent. De asemenea, el își exprimă nedumerirea că Franța și Germania caută pretexte pentru a amâna acordarea asistenței militare pentru Ucraina și că cred în promisiunile Rusiei, deși Moscova poartă un război de distrugere a unui popor european, notează Liga.net.

Potrivit parlamentarului estonian, ar fi mai logic ca Ucraina să fie ajutată să supraviețuiască și să învingă Rusia, pentru că Federația Rusă este cea care încearcă să schimbe ordinea mondială. Dacă Macron și Scholz sunt îngrijorați de o posibilă criză alimentară din cauza războiului, atunci ar trebui creat un convoi umanitar pentru navele ucrainene cu cereale, afirmă Mihkelson.

"Macron și Scholz ar fi putut să lase jos telefonul și să se deplaseze de urgență în Ucraina. Sper ca acțiunile ciudate ale lui Macron și Scholz să nu fie motivate de teama de a pierde influența într-o Europă democratică, care va include cu siguranță Ucraina după victoria în război, precum și Republica Moldova, Georgia și Belarus, care se vor elibera de ocupația rusă de facto", a scris el.

Europa poate exista o perioadă oarecare de timp fără o amenințare existențială din partea Rusiei, dar pentru aceasta calitățile de leadership trebuie să fie demonstrate de oamenii de stat care susțin valorile și principiile democratice, a mai subliniat parlamentarul estonian.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, din proprie inițiativă, au vorbit cu Vladimir Putin timp de 80 de minute, încercând să-l convingă să-și retragă trupele din Ucraina, să deblocheze porturile ucrainene la Marea Neagră pentru transportul grânelor din Ucraina și să accepte negocieri cu președintele Volodimir Zelenski, notează Liga.net.

'Rusia este dispusă să ajute la găsirea opțiunilor pentru un export fără obstacole al cerealelor, inclusiv al cerealelor ucrainene din porturile situate la Marea Neagră', a transmis Kremlinul într-un comunicat publicat în urma discuției telefonice, care a avut loc pe fondul temerilor legate de o gravă criză alimentară din cauza ofensivei ruse în Ucraina, potrivit AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău