Discuție Macron-Erdogan în marja summitului NATO pentru a ''clarifica'' subiecte controversate din relațiile bilaterale

  • 14 Iunie 2021 15:15
Discuție Macron-Erdogan în marja summitului NATO pentru a ''clarifica'' subiecte controversate din relațiile bilaterale

Președintele francez Emmanuel Macron a discutat luni la Bruxelles cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a "clarifica" subiectele controversate din relațiile franco-turce din ultimii ani, a anunțat palatul Elysee (președinția franceză), transmite AFP, citat de AGERPRES.

În timpul discuției "substanțiale" care a durat circa 45 de minute și a avut loc la sediul NATO, înainte de începerea oficială a summitului Alianței, cei doi șefi de stat "și-au exprimat voința de a avansa împreună în ce privește Siria și Libia", două dintre subiectele de divergență, a indicat președinția franceză.

Emmanuel Macron și-a "reiterat voința de clarificare strategică între aliați cu privire la valorile, principiile și regulile din cadrul Alianței", a menționat palatul Elysee.

Franța și Turcia s-au plasat pe poziții antagoniste la NATO în mai multe subiecte, în special în ce privește Mediterana de est, unde Parisul a susținut Atena în fața ambițiilor Ankarei în problema hidrocarburilor și care a fost scena unui incident între o navă turcă și una franceză, în iunie anul trecut.

Relațiile bilaterale au avut de suferit și din cauza dezacordurilor privind Siria, Libia și mai nou conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia legat de Nagorno Karabah.

În octombrie, Erdogan a pus sub semnul întrebării "sănătatea mintală" a omologului său francez, pe care l-a acuzat că duce o "campanie de ură" împotriva islamului. În cursul discuției de luni "s-a făcut și o clarificare în ce privește islamul", a mai indicat Elysee.

Macron i-a cerut de asemenea omologului turc să permită "transferul accelerat" în Franța al unui francez condamnat la 16 ani de închisoare de justiția turcă pentru deținere de droguri. Fabien Azoulay, de 43 de ani, a fost arestat în timpul unei deplasări la Istanbul în 2017 pentru un implant de păr, explicația fiind că a cumpărat de pe internet o fiolă de GBL, un solvent folosit ca stimulent.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău