Discursul noului Guvernator BNM

  • 11 Martie 2016 19:00
Discursul noului Guvernator BNM

Cu votul a 61 de deputați, Sergiu Cioclea a fost ales vineri, 11 martie, în funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Acesta urmează să ocupe fotoliul de șef al Băncii Centrale pentru următorii șapte ani, începând cu data de 11 aprilie.

În fața deputaților, Cioclea a declarat că își dorește ca la sfârșit de mandat să lase în urmă un sistem bancar modernizat și o economie prosperă.

„Vreau să fiu guvernatorul unui nou sistem bancar. Scopul meu e ca la sfârșit de mandat să fie un sistem bancar absolut modernizat, cu investitori străini și cu o creștere economică. Știu că guvernatorul va fi judecat după stabilitatea valutei naționale. Și am și eu mândria mea, nu vreau să plec peste hotare ca reprezentant al celei mai sărace țări. Vreau ca economia RM să crească”, a mărturisit Sergiu Cioclea.

În timp ce grupul deputaților social-democrați, democrați, liberal-democrați și liberali au votat candidatura acestuia la funcția de Guvernator al BNM, fracțiunea PSRM nu a susținut candidatura acestuia, motivând că nu ar deține calitățile necesare redresării sectorului financiar bancar moldovenesc.

La fel și deputații comuniști nu au susținut candidatura lui Cioclea. Liderul comuniștilor  Vladimir Voronin i-a reproșat acestuia că ar deține mai multe cetățenii, inclusiv cea a României.

„Aveți cetățenia și altor țări. De regulă trebuie de depus jurământ. Dacă cumva se întâmplă ceva noi în care țară vă găsim? Nu ar fi corect să renunțați la cetățenii? De ce vă trebuie personal atâtea cetățenii”, a întrebat Vladimir Voronin.

În replică Sergiu Cioclea a menționat că cetățenia României este o redobândire, una de suflet, chiar dacă nu are nici pașaport, nici buletin de identitate românesc, adăugând că în întreaga sa activitate s-a folosit doar de cetățenia Republicii Moldova. 

În vârstă de 42 de ani, Sergiu Cioclea are triplă cetățenie, inclusiv franceză și română, și este stabilit de mai bine de 17 ani la Paris. În tot acest timp, a activat în cadrul uneia dintre cele mai mari bănci franceze în calitate de șef al  Departamentului Finanțe Corporative.

Fotoliul de șef al Băncii Naționale a devenit vacant după ce, în septembrie 2015, Dorin Drăguțanu și-a anunțat demisia, invocând presiuni politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău