Discursul lui Macron nu a fost " convingător", dar ''vestele galbene'' pierd din susținere

  • 11 Decembrie 2018 19:30
Discursul lui Macron nu a fost

Președintele francez Emmanuel Macron nu a convins o majoritate a francezilor cu discursul său susținut luni seară pentru a pune capăt protestelor ''vestelor galbene'', dar această mișcare a pierdut sprijinul unei părți a populației, conform unor sondaje publicate marți, transmite agenția EFE.

Un sondaj realizat de institutul Odoxa pentru cotidianul Le Figaro arată că șeful statului nu a reușit să seducă șase din zece cetățeni, deși există o largă susținere pentru propunerile sale, printre cele mai notabile fiind creșterea salariului minim cu 100 de euro din 2019, fără ca acest lucru să-i coste vreun euro pe angajatori, defiscalizarea orelor suplimentare din 2018 și anularea creșterii de taxe care a fost impusă pensionarilor care câștigă mai puțin de 2.000 de euro pe lună. 

Procentul celor care consideră că președintele s-a exprimat ''clar'' (58%), în mod ''responsabil'' (54%) și că Macron este ''conștient de gravitatea situației'' (54%) este de asemenea peste medie, însă 59% dintre cei intervievați cred că el nu a fost ''convingător''.

Deși 54% dintre francezi sunt de părere că protestele ''vestelor galbene'' trebuie să continue, acest sprijin a pierdut 12 puncte procentuale față de sondajul din 22 noiembrie. 

Într-un alt sondaj, efectuat de institutul OpinionWay pentru postul LCI, jumătate dintre cei chestionați nu au fost convinși de discursul președintelui, deși 78% cred că eliminarea impozitelor și a cotizațiilor sociale pentru orele suplimentare este răspunsul adecvat, în timp ce 72% susțin înghețarea creșterii pensiilor mari.

Și în acest al doilea sondaj sprijinul pentru protestele ''vestelor galbene'' rămâne majoritar (66%), dar pierde două puncte procentuale față de sondajul din 6 decembrie, iar 54 % dintre participanții la sondaj ar dori ca, în urma discursului susținut de Macron, protestele să înceteze.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău