Discursul președintelui României Klaus Iohannis în Parlament

  • 07 Februarie 2017 13:19
Discursul președintelui României Klaus Iohannis în Parlament

Klaus Iohannis, în ședința plenului reunit: Grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor. După declarația sa, parlamentarii PSD au început să părăsească sala. În replică, șeful statului le-a spus: "Ați obosit deja? Ghinion". Președintele a avertizat că dacă PSD nu rezolvă actuala criză, va convoca consultări la Cotroceni pentru a vedea care sunt soluțiile posibile. Președintele și-a încheiat discursul felicitând părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție autentică de democrație și a cerut parlamentarilor să păstreze democrația și țara curate pentru viitorul României.

"Îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei, pentru o lecție autentică de democrație. Doamnelor și domnilor, să păstrăm așadar democrația vie și țara curate la propriu și la figurat pentru generațiile care vin după noi, pentru viitorul României", și-a încheiat  Iohannis discursul în aplauzele celor rămași în sală.

”Ce fel de națiune vrem să fim? Vrem să fim o națiune puternică, prosperă, o națiune care își construiește un stat de drept și îl respectă, o națiune care se poate mândri cu o justiție independentă, o națiune în care autoritățile colaborează loial, o națiune cu un Parlament puternic, o națiune cu un guvern performant sau vrem să fim o națiune slabă, disprețuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câțiva din situații dificile, pe câțiva politicieni din situații dificile?”, a spus Iohannis.

Președintele a continuat: ”Merită România aceste sacrificiu pentru câțiva politicieni? Aceasta e întrebarea, acesta e scopul referendumului”.

”O națiune puternică se construiește cu politicieni integri și credibili în vârful statului. Asta îmi doresc eu pentru România și asta cred își doresc românii. Asta e întrebarea: ce fel de națiune vrem să fim? Și pentru a afla voința suverană a poporului român voi convoca referendum”, a subliniat Klaus Iohannis.

"Retragerea OUG 13 și eventual demiterea chinuită a unui ministru este prea puțin, iar alegerile anticipate sunt în această fază prea mult", a declarat Iohannis, arătând că PSD trebuie să vină cu soluția.

"M-aș fi adresat și Guvernului, dar nu e bai, la ei am fost deja. (...) Vă mulțumesc pentru primirea foarte frumoasă. Noilor parlamentari și vechilor parlamentari vă mulțumesc pentru primirea frumoasă", a spus Iohahhnis în deschiderea discursului din Parlament, în condițiile în care locurile alocate membrilor Guvernului erau goale.

El a spus că suntem în plină criză. "Sute de mii de români protestează în stradă, națiunea este în alertă, este vie, este atentă și foarte nemulțumită", a spus președintele. Șeful statului a afirmat că țara se află într-o "criză" în care a ajuns după ce PSD a "repurtat o mare victorie" în alegeri, dar imediat după aceea, "cu o ciudată strategie de tip kamikaze", a intrat în "coliziune frontală" cu o parte semnificativă a poporului, revoltând-o prin modificarea legilor penale.
 
La sosire, președintele a fost aplaudat îndelung de către parlamentarii opoziției, fiind întâmpinat însă doar de către liberalul Cătălin Predoiu, vicepreședinte al Camerei și de către Mihai Goțiu (USR), vicepreședinte al Senatului.

Președintele a mulțumit pentru primirea foarte frumoasă și a spus că s-ar fi adresat și Guvernului, dar ”nu-i bai”, că la ei a fost deja.

Sursa: News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău