Disciplina în trafic și renunțarea la consumul de alcool cresc siguranța în comunitate, dezbateri

  • 19 Septembrie 2023 19:40
Disciplina în trafic și renunțarea la consumul de alcool cresc siguranța în comunitate, dezbateri

Societatea trebuie să înțeleagă cum poate construi o comunitate mai sigură și care este importanța disciplinei în traficul rutier pentru a reduce numărul de accidente. Despre aceasta s-a discutat la audierile publice cu genericul: „Comunitate mai sigură pentru cetățenii Republicii Moldova”, transmite IPN.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că doar pe parcursul anului curent au fost realizate peste 3400 de activități informative legate de siguranță rutieră. „Orice siguranță, de fapt, pornește de la educație, de la ceea ce inspirăm noi și cultivăm în tinerele generației, de acolo, de fapt, se emană rezultatul pe care îl așteptăm noi cu toții”, a mai spus șeful IGP.

Tatiana Zatîc, secretar de stat al Ministerului Sănătății, spune că rămâne o problemă faptul că persoanele urcă la volan după ce au consumat alcool și pun în pericol viața altor participanți la trafic. „Alcoolul este un factor determinant pentru accidentele rutiere, dar este și un factor determinant pentru mai multe maladii. Circa 26% din cazurile de mortalitate sunt determinate anume de consumul de alcool. Reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, pentru maladiile oncologice, pentru bolile infecțioase”, a menționat Tatiana Zatîc.

Anual circa 2000 de persoane sunt luate la evidență primar cu alcoolism cronic. Circa 400 de persoane anual sunt internate cu psihoze alcoolice în instituțiile spitalicești. „Din păcate și alcoolismul în rândul femeilor este o problemă, deoarece alcoolismul în rândul femeilor se dezvoltă mai rapid și, respectiv, are o influență mai mare asupra situației în societate”, a remarcat secretarul de stat.

Cei prezenți la discuții au căzut de acord că este foarte important ca comunitatea, societatea, să înțeleagă care este importanța diminuării consumului de alcool și importanța disciplinei anume în traficul rutier pentru a reduce numărul de accidente rutiere și de a diminua din acel impact nefast asupra comunității.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău