Dirk Schuebel: UE este gata să semneze cu Republica Moldova cel mai ambițios Acord

  • 19 Martie 2013 11:02
Dirk Schuebel: UE este gata să semneze cu Republica Moldova cel mai ambițios Acord

Acordul de Asociere, care cuprinde și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, va oferi posibilități unice pentru economia Republicii Moldova, care se va putea interconecta cu piața europeană, a subliniat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău

Uniunea Europeană sprijină în continuare Republica Moldova și este gata să semneze cu aceasta cel mai ambițios Acord de Asociere pe care l-a semnat vreodată, a declarat luni, 18 martie, Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel, a declarat în cadrul unei conferințe susținută alături de premierul în exercițiu, Vlad Filat. Ambasadorul Dirk Schuebel a subliniat, în context, că Uniunea Europeană este interesată în stabilitate politică la Chișinău și și-a exprimat speranța că va fi ales cât mai curând un nou Guvern. 

Acordul de Asociere, care cuprinde și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, va oferi posibilități unice pentru economia Republicii Moldova, care se va putea interconecta cu piața europeană, a subliniat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău. El a adăugat că rezultatele ultimei runde de negocieri cu privire la aceste două acorduri au fost bune, iar negocierile au fost finalizate cu viteză record. Potrivit lui Dirk Schuebel, a rămas să fie puse la punct detaliile tehnice, dar mai importantă, este o stabilitate politică la Chișinău.

În ceea ce privește dialogul privind liberalizarea regimului de vize, Dirk Schuebel, a spus că misiunea de evaluare a apreciat pozitiv eforturile autorităților de la Chișinău, dar mai există o cantitate considerabilă de lucru de realizat, pentru a finaliza discuțiile pînă la Summitul de la Vilnius.

Premierul în exercițiu, Vlad Filat, a declarat că negocierile privind Acordul de Liber Schimb urmează să fie încheiate în luna iunie, dar deocamdată nu au fost finalizate discuțiile la capitolul ce vizează domeniul agricol. Vlad Filat a subliniat că cele două acorduri cu Uniunea Europeană sunt foarte importante pentru Republica Moldova.

Cei doi oficiali au anunțat astăzi și despre semnarea Acordului de finanțare privind Programul Pilot de Dezvoltare Regională, în cadrul căruia Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova 7 milioane de euro, pentru dezvoltarea regiunilor. Banii urmează să fie utilizați pentru implementarea proiectelor ce țin de apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, drumuri locale și regionale, infrastructură și suport pentru antreprenori, eficiență energetică în clădiri publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sun
12
Mon
14
Tue
13
Wed
10
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău