Dirijorul și violonistul Nicolae Botgros își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

  • 25 Ianuarie 2023 11:26
Dirijorul și violonistul Nicolae Botgros își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

Maestrul Nicolae Botgros își sărbătorește astăzi, 25 ianuarie, cea de-a 70-a aniversare. „Cuvintele, de cele mai multe ori, nu pot exprima emoțiile trăite în timpul când îi ascultăm sunetul sublim al viorii. Dar astăzi, când urcă a 70-a treaptă a vieții, atâtea și atâtea aș dori să-i spun maestrului Nicolae Botgros, bunul coleg și prieten al meu și al tuturor celor care iubesc cu adevărat muzica populară”, a scris directorul Palatului Național, Andrei Locoman pe Facebook.

„Astăzi, ca în fiecare an, pe 25 ianuarie, vom încerca să găsim cele mai potrivite cuvinte pentru a i le adresa maestrului Nicolae Botgros în semn de apreciere pentru tot ceea ce face cu pasiune și dăruire pentru muzica populară și admiratorii ei. E ziua în care mii de mesaje vor porni spre inima dumnealui pentru a argumenta sentimentele de dragoste.

Sunt onorat să fiu coleg cu maestrul Nicolae Botgros, în cadrul ÎS OCI ,,Moldova-Concert”, să-i cunosc bucuriile și tristețile vieții, zbuciumul sufletesc. Este un om cu suflet mare, de o sensibilitate extraordinară, care emană multă lumină în jur, dragoste de viață. De aici, din această atmosferă, își trage rădăcinile creația sa, atât de mult îndrăgită și apreciată de cei care iubesc muzica populară.

Dragă Maestre Nicolae Botgros, în această zi specială pentru Dumneavoastă, pentru marea familia ,,Lăutarii” și pentru toți cei care vă cunosc și vă apreciază, vă transmit cele mai frumoase cuvinte, urări dintre cele mai alese.

Să aveți parte de tot ceea ce are nevoie sufletul Dumneavoastră, de pace și liniște interioară, de bucuria realizărilor și admirația publicului meloman căruia slujiți cu credință de la prima apariție în scenă. Să aveți sănătate trainică pentru a vă împlini menirea pe pământ – să faceți viața oamenilor mai frumoasă, să completați lada de zestre a folclorului nostru, așa cum v-a hărăzit Dumnezeu acum 70 de ani.

Să ne bucurăm de cât mai multe clipe împreună”, a scris Locoman.

Nicolae Botgros s-a născut în 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. 

A studiat la Școala de Arte din Soroca și la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineț. În 1973 este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii de Stat din Chișinău (în prezent - Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”), apoi în Orchestra Ansamblului Academic de Stat de Muzică și Dansuri Populare ”Joc”, ca în 1978 să devină director artistic și prim-violonist la „Lăutarii”.

În 1982 Nicolae Botgros a fost distins cu titlul „Artist Emerit”, iar în 1988 cu cel de „Artist al Poporului”. În 1993 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”, iar în 2014 i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” al României, în grad de comandor. În 2002 postul de televiziune „România Internațional” l-a declarat pe Nicolae Botgros drept dirijorul celei mai bune orchestre din întreg spațiul românesc. Printr-o hotărâre de Guvern din 2014, numele său îl poartă Școala de Arte din Soroca, unde maestrul a învățat în anii 1968-1972, scrie Moldopres.

Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, în SUA, Australia, Noua Zeelandă, precum și în statele din spațiul ex-sovietic. De-a lungul activității sale, a acompaniat sute de interpreți din R. Moldova și România: Nicolae Sulac, Zinaida Julea, Lidia Bejenaru, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin ș.a., cu care a înregistrat peste 200 de CD-uri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău