Directorul unei companii de construcții, trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală de circa 25 milioane lei

  • 22 Ianuarie 09:24
Directorul unei companii de construcții, trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală de circa 25 milioane lei

Direcția generală antifraudă a Serviciului Fiscal de Stat și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în instanța de judecată a unui administrator de companie în construcții din Chișinău, care a prejudiciat statul cu peste 25 milioane lei, în 2017-2022.

Bărbatul inculpat este din zona de centru a Moldovei. Acesta a fost investigat de procurori și Serviciul Fiscal de Stat începând din anul 2021, în trei dosare care au fost conexate și investigate într-o singură procedură.

Procurorii PCCOCS i-au incriminat acestuia infracțiunea de evaziune fiscală, insolvabilitate intenționată a unei companii de construcții al cărei director era, începând din 2012, precum și păstrarea pistolului cu permis expirat, la o altă adresă decât cea autorizată (în dulapul de haine, la care avea acces și copilul și soția).

Astfel, procurorii îl acuză pe director că a gestionat fraudulos activitatea întreprinderii. Mai exact, acesta a indicat în declarațiile fiscale privind TVA date denaturate pentru 2017-2020, precum și a redus venitul ce urma să fie impozitat pentru anii 2017-2021. Prin această metodă, directorul a evitat să plătească statului impozite și TVA de peste 18 milioane lei, din suma totală a acțiunii civile de 25 milioane lei, formulate de către Serviciul Fiscal de Stat. De asemenea, acesta a acordat împrumuturi cu caracter vădit fictiv altor companii, în sume de zeci și sute de mii de lei, ceea ce a dus la insolvabilitatea intenționată a propriei companii (ca să nu-și onoreze datoriile față de stat).

La solicitarea procurorilor, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor acestuia: teren pentru construcții, apartament și o altă încăpere (bun viitor, ce urma să fie dată-n exploatare) din Chișinău. De asemenea, au fost aplicate sechestre și pe cotele-părți de 10% din aproape 90 de bunuri viitoare dintr-o casă de locuit din Chișinău. 

Pentru faptele inculpate, administratorul companiei riscă amendă de până la 350 mii lei sau închisoare până la 5 ani. De asemenea, învinuitul ar putea fi lipsit și de dreptul de exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Totodată, procurorii au trimis în judecată și compania gestionată fraudulos de acesta, care acum este pasibilă de amendă de până la 800 mii lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău