Directorul SIS și-a depus mandatul odată cu Guvernul Filip

  • 17 Iunie 2019 21:28
Directorul SIS și-a depus mandatul odată cu Guvernul Filip

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, și-a depus mandatul odată cu Guvernul Pavel Filip, pe 14 iunie.

Potrivit agenției INFOTAG, acest lucru a devenit cunoscut abia luni, când pe site-ul SIS a fost actualizată informația despre schimbarea conducerii. Potrivit informațiilor, interimatul funcției de director al SIS va fi exercitat de directorul adjunct, Alexandru Esaulenco.

Vasile Botnari a fost demis din funcție printr-o hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova chiar în prima zi de la crearea unei noi majorități parlamentare.

Sâmbătă, 8 iunie, după aprobarea noului Guvern, Parlamentul a adoptat hotărâri cu privire la demiterea directorului SIS, Vasile Botnari, și a directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu. Ei au demiși cu formularea "în legătură cu pierderea încrederii". Însă fostul Guvern nu a recunoscut aceste decizii, iar Curtea Constituțională le-a anulat.

Deciziile Parlamentului au fost recunoscute abia pe 14 iunie, când Guvernul Partidului Democrat a anunțat că se retrage în opoziție, după care Curtea Constituțională și-a anulat propriile decizii. SIS și CNA se află în subordinea directă a Parlamentului. Una dintre condițiile prealabile pentru crearea coaliției de guvernământ între Partidul Socialiștilor și blocul ACUM a fost modificarea legislației în vederea subordonării acestor structuri de forță Președintelui. Aceste amendamente nu au fost încă adoptate.

Vasile Botnari este considerat a fi unul dintre cei mai apropiați de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. El a condus anterior compania aeriană de stat "Air Moldova", Agenția de Transport, a fost ministrul Tehnologiilor Informaționale și directorul general al "Moldova-Gaz". În mai 2018, el a fost numit de Parlament în funcția de director al SIS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău