Directorul serviciului de informații naționale numit de Trump, acuzat că fost plătit de Vladimir Plahotniuc (anticorupție.md)

  • 22 Februarie 2020 18:24
Directorul serviciului de informații naționale numit de Trump, acuzat că fost plătit de Vladimir Plahotniuc (anticorupție.md)

Noul director al serviciului național de informații naționale din Statele Unite, Richard Grenell, recent numit în funcție de președintele Donald Trump, ar fi acordat consultanță pentru oligarhul Vlad Plahotniuc, care a fugit în iunie 2019 din Republica Moldova și are interdicție să primească viză de investitor în Statele Unite, dezvăluie Pro Publica. Potrivit sursei citate, Grenell nu a făcut public faptul că ar fi încasat bani din partea politicianului moldovean acuzat de corupție, scrie anticoruptie.md

Pro Publica scrie că în 2016, Grenell a scris câteva articole în apărarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotnic, dar nu a făcut public faptul că a fost plătit pentru asta, după cum rezultă din documente și mărturii. Grenell nu s-ar fi înregistrat nici în Foreign Agents Registration Act (FARA), care obligă cetățenii americani care lucrează pentru politicieni străini să raporteze acest lucru.

FARA este legea pe baza căreia fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort și Rick Gates, au fost acuzați că au încălcat-o. Manafort se află în proces, Gates a pledat vinovat.

Pro Publica mai notează că nu este clar dacă articolele erau parte a contractului de consultanță dintre Grenell și Plahotniuc dar notează că munca neplătită ar fi necesitat să fie raportată conform legii FARA dacă a fost comandata sau de ea a beneficiat un politician străin.

Președintele Donald Trump l-a numit miercuri pe ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, un susținător puternic al politicilor sale, în funcția de director interimar al serviciului de informații naționale.

Grenell este cunoscut ca unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Donld Trump. Ca ambasador în Germania, Grenell a provocat un adevărat scandal diplomatic în august anul trecut, când a criticat Berlinul pentru bugetul redus alocat apărării și a amenințat cu retragerea trupelpr americane și mutarea în Polonia.

Sursa:anticorupție.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0
Ninsoare
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Thu
-0
Fri
-2
Sat
-0
Sun
-0
Mon
-4

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0973 -0.1269
USD 17.3833 -0.0736
RON 4.3276 -0.0264
UAH 0.6175 -0.0027
RUB 0.2312 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău