Directorul Regional pentru Europa al OMS: Prioritatea noastră este să susținem țări precum R. Moldova, implicate în ajutarea vecinilor, pentru a face față provocării
-
22 Martie 2022 14:11
1300 de persoane refugiate în Republica Moldova au solicitat asistenta medicală, dintre care 400 au fost internate, de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina. Dintre acestea, câte aproximativ o sută sunt pacienți cu cancer sau care beneficiază de servicii de dializă. Datele au fost oferite de ministra sănătăți Ala Nemerenco, într-o conferință de presă comună cu Directorul Regional al Organizației Internaționale a Sănătății pentru Europa, Dr. Hans Kluge. În intervenția sa, oficialul a vorbit despre asistența în valoare de 2 milioane de euro oferită deja de Organizația Mondială a Sănătății Republicii Moldova dar spune că vor urma și alte ajutoare. El s-a referit de asemenea și la principalele riscuri de sănătate publică pentru țări precum Rep. Moldova și alte state care găzduiesc refugiații care fug din calea războiului.
De la începutul războiului, 360 de mii de refugiați din Ucraina au tranzitat R. Moldova, iar peste 100 de mii au rămas aici. Dintre aceștia aproape 50 de mii sunt copii.
Nevoia de sprijin psiho-emoțional pentru milioane de persoane și îngrijirea bolnavilor și răniților sunt principalele provocări de sănătate pentru țările ca Republica Moldova care găzduiesc refugiați, a subliniat Directorul Regional al Organizației Internaționale a Sănătății pentru Europa, Dr. Hans Kluge
”Războiul din Ucraina are un efect asupra a milioane de persoane afectându-le sănătatea fizică și emoționala, generând cel mai mare val de refugiați după cel de-al Doilea Război Mondial(…) De începutul declanșării acestui război OMS a fost alături de Moldova oferind asistență în ceea ce privește coordonarea , planificarea, atragerea resurselor din alte parți. Am mobilizat asistenta de prim ajutor în valoare de 2 milioane de euro. Prioritatea noastră este să ajutăm țări precum Moldova implicate în ajutarea vecinilor, pentru a le sprijini să facă față provocării. Le afectează atât din resursele din punct de vedere uman cât și financiare ale țării.
La rândul său Ministra Sănătății Ala Nemerenco a amintit oficialului că Rep. Moldova se află printre țările care au primit cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor, cu resurse limitate. Ea a vorbit despre punctele de asistență medicală mobile instalate atât la punctele de frontieră cât și la centrele de plasament pentru refugiați. Aceasta a admis că serviciile de sănătate sunt sub presiune ca urmare a numărului mare de refugiați cu probleme de sănătate care ajung în țara noastră.
”Trebuie să recunoaștem că resursele sunt limitate. În acest context ne-am adresat partenerilor internaționali pentru suport. Mulți parteneri și-au manifestat dorința de a prelua o parte din pacienți. Mai multe țări au trimis echipe de medici în țara noastră. 12 echipe fiind active la punctele de intrare si și la centrele de plasament. Mulți pacienți rămân în Republica Moldova pentru ca cunosc limba. Luând în considerare evenimentele fără precedent, serviciile medicale se află sub presiune.
În acest context ministra Ala Nemerenco a mulțumit pentru medicamentele oferite de OMS care au ajuns în Rep. Moldova la începutul lunii martie, și pentru alt lot de medicamente și produse, truse medicale din partea Uniunii Europene în valoare de aproape 800 de mii de dolari.
Pe perioada pandemiei, începând cu 2020, OMS a oferit Republicii Moldova ajutor sub formă de medicamente și consumabile în valoare de 140 de milioane de lei.