Directorul OMS despre coronavirus: ''Nu e niciodată prea târziu pentru a schimba cursul lucrurilor”

  • 30 Septembrie 2020 08:09
Directorul OMS despre coronavirus: ''Nu e niciodată prea târziu pentru a schimba cursul lucrurilor”

"Nu este niciodată prea târziu pentru a schimba cursul lucrurilor", a declarat marți directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a dorit să transmită astfel un mesaj de speranță într-o perioadă în care noul coronavirus a ucis peste 1 milion de persoane pe plan mondial și infectează circa 2 milioane de oameni pe săptămână, informează AFP, potrivit Agerpres. 

"Lecția cea mai importantă este mereu aceeași: oricare ar fi stadiul epidemiei, nu este niciodată prea târziu pentru a schimba cursul lucrurilor", a scris Ghebreyesus, care conduce lupta împotriva celei mai grave pandemii din ultimul secol din poziția de director general al OMS, într-un editorial publicat în cotidianul britanic The Independent.

Editorialul a apărut în aceeași zi în care OMS a înregistrat decesul cu numărul 1.000.000 cauzat de o epidemie care a izbucnit la sfârșitul lunii decembrie 2019 în China și s-a răspândit apoi în câteva luni în lumea întreagă, infectând cel puțin 33 de milioane de persoane, dintre care unele rămân cu sechele grave.

"Un milion de persoane și-au pierdut viața din cauza COVID-19 și încă și mai multe suferă din cauza pandemiei", a subliniat directorul OMS, insistând totodată asupra rapidității fără precedent cu care omenirea a reușit să pună la punct teste de depistare și să se mobilizeze pentru a descoperi cât mai repede posibil vaccinuri eficiente și sigure.

Pandemia de COVID-19, care a părut pentru o vreme că se afla sub control în mare parte a lumii, înregistrează în prezent o recrudescență accelerată odată cu redeschiderea economiilor naționale. OMS a înregistrat un record de 4 milioane de infectări confirmate în ultimele două săptămâni la nivel mondial.

Folosind același ton didactic, directorul general al OMS a insistat pe "cele patru etape esențiale pe care toate țările, toate comunitățile, toți indivizii trebuie să se concentreze pentru a stăpâni epidemia: evitarea amplificării lucrurilor, reducerea mortalității prin protejarea celor mai vulnerabili, fiecare individ trebuie să facă eforturi. Iar guvernele trebuie să folosească toate mijloacele pentru a detecta și a izola cât mai repede posibil infecțiile și să evite astfel costisitoarele măsuri de izolare pe scară largă".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:5,66 m/s
Thu
8
Fri
9
Sat
1
Sun
1
Mon
4

Curs oficial BNM 03 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0773 0.0331
USD 17.5169 0.0420
RON 4.3227 0.0056
UAH 0.6272 0.0034
RUB 0.2376 0.0019
Arhivă Radio Chișinău