Directorul OMS: Comentariile lui Pompeo sunt ''false și inaccptabile''

  • 23 Iulie 2020 20:30
Directorul OMS: Comentariile lui Pompeo sunt ''false și inaccptabile''

Afirmațiile secretarului de stat american Mike Pompeo, care conform presei britanice l-a acuzat pe directorul general al OMS că a fost "cumpărat" de China, sunt "false și inacceptabile", a răspuns joi liderul acestei organizații a ONU, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

"Aceste comentarii sunt false, inacceptabile și fără niciun fundament", a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă, atrăgând atenția încă o dată asupra oricărei "politizări" a pandemiei de coronavirus.

Conform publicațiilor Times și Daily Telegraph, șeful diplomației americane a atacat violent OMS marți în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu deputați britanici la Londra.

Potrivit acestor surse, Pompeo a spus despre organizație că este "politică" și l-a acuzat pe Tedros Adhanom Ghebreyesus că "a fost cumpărat de guvernul chinez", căruia i-ar datora alegerea la conducerea OMS. Secretarul de stat american a imputat "decese din Marea Britanie" cauzate de COVID-19 eșecurilor organizației și acestor presupuse înțelegeri.

Vorbind după Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maria Von Kherkove, expertă a OMS, a declarat că "în calitate de americancă, nu am fost niciodată atât de mândră de poziția de membră a acestei organizații". "Sunt martora directă a muncii pe care o face Dr. Tedros și a ceea ce fac echipele noastre în lume", a adăugat ea.

De la începutul pandemiei de COVID-19, semnalată în China la sfârșitul lunii decembrie, organizația a fost cu regularitate criticată pentru întârzierile sale în transmiterea alertelor. Însă SUA au atacat OMS cel mai violent, spunând că este "marioneta Chinei" și denunțând complezența de care organizația ar fi dat dovadă față de Beijing.

SUA au lansat oficial la 8 iulie procedura de retragere din OMS, punând în aplicare amenințările președintelui Donald Trump, care anunțase ieșirea în mai, în plină pandemie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău