Directorul general al OMS dezvăluie că a primit amenințări cu moartea

  • 09 Aprilie 2020 13:44
Directorul general al OMS dezvăluie că a primit amenințări cu moartea

Directorul general de la Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a dezvăluit miercuri că în ultimele trei luni, perioadă în care entitatea pe care o conduce a fost implicată în lupta globală împotriva coronavirusului, a primit amenințări cu moartea și a fost ținta unor atacuri de tot felul, inclusiv cu caracter rasist, informează EFE și Agerpres.

"De trei luni de zile primesc atacuri la persoană, unele rasiste, și ca să fiu sincer sunt mândru de culoarea pielii mele. Am primit inclusiv amenințări cu moartea, dar nu-mi pasă. De ce mi-ar păsa că sunt atacat când oamenii mor, când se pierd vieți în fiecare clipă?", a declarat șeful OMS.

Tedros, microbiolog și fost ministru al sănătății și de externe al Etiopiei, a afirmat că unul dintre atacurile inițiale a pornit din Taiwan și că executivul de la Taipei, în plină criză de coronavirus în Asia, nu s-a demarcat de aceste agresiuni la adresa persoanei sale.

Într-o conferință de presă virtuală, la care au participat alți doi înalți responsabili care coordonează răspunsul OMS la pandemie, directorul general al organizației a susținut că în timp ce nu acordă atenție atacurilor împotriva lui, simte în schimb o mare tristețe atunci când atacurile sunt îndreptate împotriva comunității sau continentului african.

"Când este un atac la persoană nu-mi pasă, nu sunt mai bun decât alții, dar când este insultată o comunitate întreagă, atunci nu pot tolera acest lucru", a comentat el. Tedros a adăugat că OMS "nu face politică" și că misiunea sa este "să ne preocupăm pentru cei săraci și vulnerabili".

"OMS va face tot ce-i stă în putință pentru a nu regreta nimic, însă pe parcurs ne mai și înșelăm, la fel ca fiecare ființă umană", a mai declarat Tedros.

În replică, autoritățile taiwaneze i-au transmis joi directorului general al OMS să-și ceară scuze pentru acuzațiile aduse pe care le-au calificat drept "fără fundament". "Țara noastră nu a incitat niciodată populația să lanseze atacuri la persoană împotriva lui sau să facă remarci rasiste", a declarat joi pentru presă Joanne Ou, purtătoarea de cuvânt a MAE taiwanez, citată de AFP. Ea i-a transmis lui Tedros să-și ceară scuze pentru "defăimare".

Într-o postare pe Facebook, președinta Tsai Ing-wen l-a invitat pe Tedros în Taiwan pentru a trage învățămintele din felul în care autoritățile locale au gestionat epidemia de coronavirus și i-a cerut "să reziste presiunilor Chinei".

"De-a lungul anilor, am fost împiedicați să accedem la organizații internaționale și știm mai bine decât oricine ce înseamnă să fii discriminat și izolat", a adăugat ea.

Relațiile dintre OMS și Taiwan erau tensionate încă dinaintea izbucnirii pandemiei și s-au deteriorat și mai mult pe parcursul acestor ultime trei luni, scrie AFP, care amintește că, în ultimii ani, la presiunile Beijingului, Taiwanul a fost exclus din OMS. Taiwanul asista la adunarea anuală a OMS în calitate de observator.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău