Directorul executiv al BERD, Matteo Patrone, va efectua o vizită în Republica Moldova

  • 21 Iunie 2022 14:49
Directorul executiv al BERD, Matteo Patrone, va efectua o vizită în Republica Moldova

Directorul executiv pentru Europa de Est și Caucaz la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone, vizitează Chișinăul în această săptămână pentru a sublinia sprijinul BERD pentru R. Moldova în urma războiului cu Ucraina și recomandarea de vineri a Comisiei Europene de a acorda țării statutul de candidat de aderare la UE, precum și pentru a discuta despre modalitățile de sporire a securității energetice a țării.

BERD menționează într-un comunicat că R. Moldova a primit aproape jumătate de milion de refugiați din Ucraina de la începutul invaziei ruse de pe 24 februarie. Mulți au mers mai departe, însă 90.000 au rămas în această țară de 2,7 milioane de oameni. Țara este foarte dependentă de gazele naturale importate, în prezent toate fiind importate din Rusia prin Ucraina, care reprezintă aproape 30% din amestecul său energetic.

Pentru a aborda impactul războiului asupra regiunii, BERD a creat un Cadrul de reziliență și mijloace de subzistență în sumă de 2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina și țările vecine să facă față provocărilor. Acest cadru variază de la sprijin pentru restructurare și lichidități de urgență pentru întreprinderi și sprijin de redresare pentru întreprinderile mici și mijlocii până la sprijin pentru securitatea energetică. În cazul Republicii Moldova, BERD colaborează îndeaproape cu Guvernul pentru sporirea securității energetice, atât prin diversificarea surselor cât și prin angajamentul de a intensifica investițiile în proiecte care promovează agenda verde a Republicii Moldova”, se mai menționează în comunicat. 

În timpul vizitei sale de trei zile, Matteo Patrone se va întâlni cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, cu miniștrii din cabinetul său, cu oficiali de la Banca Națională a Moldovei și cu parteneri de afaceri existenți și potențiali, inclusiv bănci locale și Danube Logistics, operatorul Portului Internațional Liber de la Giurgiulești.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău