Directorul Energocom: De la 1 decembrie există certitudinea că R. Moldova va contracta cantități suplimentare de electricitate, fiind deja semnată o înțelegere cu o companie din România

  • 29 Noiembrie 2022 14:30
Directorul Energocom: De la 1 decembrie există certitudinea că R. Moldova va contracta cantități suplimentare de electricitate, fiind deja semnată o înțelegere cu o companie din România

Republica Moldova înregistrează astăzi un deficit de 74% de energie electrică, care va fi acoperit prin contracte de urgență. Potrivit oficialilor de la Energocom, în prezent, odată cu scumpirea electricității pe piețele europene, nu există producători disponibili care ar putea să ofere Republicii Moldova tot necesarul de consum, unica soluție fiind încheierea contractelor în România, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova procură în prezent necesarul de electricitate de la bursa de energie din România OPCOM, care în orele de vârf se ridică la peste 600 de Megawați. Totuși, pentru ziua de marți deficitul de energie constituie circa 74%, în condițiile unui număr limitat de oferte și a prețurilor la bursă tot mai mari, și care ar ar putea crește în continuare, a declarat pentru Radio Chișinău directorul Energocom, Victor Bînzari:

„Din cauza că prețurile de la bursă ieri au crescut foarte mult, noi nu ne-am încadrat în acele prețuri care au fost licitate la OPCOM. Astfel, colegii de la Moldelectrica au activat contractul de avarie semnat între operatorii sistemului de transport cu țările vecine. Nu există producători disponibili care ar putea să ne ofere la ora actuală tot necesarul de consum, pentru că de fapt noi consumăm câte 600 de Megawați în orele de vârf. Unica soluție este de a încheia contracte în România. Suntem nevoiți să procurăm de la OPCOM în condițiile date”, a declarat Victor Bînzari.

Directorul Energocom, Victor Bînzari, a mai menționat că începând cu 1 decembrie există certitudinea că Republica Moldova va contracta cantități suplimentare de electricitate, fiind deja semnată o înțelegere cu o companie din țara vecină.

„Am discutat cu câteva companii, cum ar fi Hidroelectrica,  care ar putea să ne ofere 20 de Megawați suplimentar. Și în rest, în lunile ce urmează, la fel vom procura de la bursă. Deconectări nu vor fi, toată lumea va avea energie, dar încă odată solicităm respectuos pentru toți consumatorii de energie electrică, să consume rațional, pentru că prețurile sunt în creștere. Iar acum cu părere de rău alte posibilități de a avea acces la prețuri mai ieftine nu există. Acum este o criză energetică în toată Europa, nu doar în regiune”, a declarat Victor Bînzari.

În prezent, când sistemul energetic ucrainean e atacat de bombardamentele rusești, situația în Rep. Moldova s-ar putea îmbunătăți odată cu reluarea livrărilor de electricitate de la centrala de la Cuciurgan. Acest lucru ar putea fi posibil doar în cazul în care vor fi majorate volumele de gaze naturale furnizate de Gazprom către Moldovagaz, susține expertul în energetică, Ion Muntean.

„Vor exista premise chiar de reducerea prețurilor către consumatorii finali, dacă se reiau livrările de la Cuciurgan, însă acest lucru depinde de decizia Gazprom de a suplini volumele de gaze naturale furnizate de către Moldovagaz. În aceste momente trebuie să înțelegem că tot ceea ce se întâmplă acum, multe lucruri se petrec pentru prima dată. Iar principalele riscuri și preocupări țin acum de situația din Ucraina în ceea ce privește infrastructura energetică de acolo”, a declarat Ion Munteanu.

Amintim că autoritățile au informat despre pericolul unor deconectări masive de electricitate pentru 29 și 30 noiembrie după posibile atacuri cu rachete ale Federației Ruse asupra Ucrainei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău