Directorul CNA, audiat în Parlament. Deputații PAS s-au referit la asigurarea integrității angajaților, dar și la suspiciunile legate de influența politicului asupra activității CNA
-
15 Noiembrie 2021 12:58
Parlamentul va dezbate săptămâna aceasta raportul asupra activității Centrului Național Anticorupție, după ce astăzi într-o ședință comună, Comisia juridică pentru numiri și imunități și cea pentru securitate, apărare și ordinea publică au finalizat audierea conducerii CNA în contextul inițierii controlului parlamentar asupra activității instituției. Potrivit unor amendamente, operate de majoritatea parlamentară, șeful CNA poate fi demis, dacă activitatea acestuia va fi evaluată ca fiind nesatisfăcătoare.
În cea de a treia ședință a celor două comisii de specialitate reunite, deputații majorității parlamentare au formulat mai multe întrebări legate de inițierea sau camuflarea unor dosare de corupție. De asemenea, deputații PAS s-au referit la asigurarea integrității angajaților Centrului Național Anticorupție, dar și la suspiciunile legate de influența politicului asupra activității CNA.
„Toți cetățenii văd despre aceste pretinse ilegalități. Sunt uneori plasate chiar înregistrări video în spațiul public. Deci asta ar fi unul dintre motivele pentru care încrederea este foarte mică în organele de urmărire penală și organele de combatere a corupției deoarece sunt cazuri de rezonanță, sunt cazuri făcute publice și, din păcate, fie se refuză pornirea urmăririi penale, fie dosarele de rezonanță se clasează ulterior”, a declarat Olesea Stamate.
Directorul CNA, Ruslan Flocea a respins însă acuzațiile.
„De fiecare dată, conform legislației în vigoare, noi suntem obligați să reacționăm și anume - examinăm, punem în capul mesei toate probele acumulate și, în funcție de rezultatul acestei anchete se dispune fie începerea urmării penale, fie neînceperea urmăririi penale. Dar în cadrul CNA, justiția este una veritabilă, pe baza legislației în vigoare și nu una selectivă”, a afirmat deirectorul CNA.
Audierea conducerii CNA a avut loc în contextul în care Parlamentul a decis inițierea controlului parlamentar asupra activității instituției, cu scopul de a identifica domeniile în care activitatea Centrului trenează. De asemenea, majoritatea parlamentară a operat și unele modificări ale legislației care permit demiterea conducătorilor unor instituții, inclusiv a directorului CNA, dacă Parlamentul va califica activitatea lor drept nesatisfăcătoare. Președintele Comisiei pentru securitate, Lilian Carp a anunțat că raportul privind activitatea CNA va fi discutat în Parlament săptămâna aceasta.
Guvernarea discută și despre posibilitatea unor reforme ale instituțiilor din domeniul combaterii corupției, prin comasarea CNA cu Procuratura anticorupție și crearea unei instituții similare DNA din România
Amintim că recent a fost inițiată procedura de evaluare a procurorului general, care ar putea fi demis din aceleași motive.