Directorul CIA a avut o întâlnire secretă la Kabul cu liderul talibanilor

  • 24 August 2021 18:00
Directorul CIA a avut o întâlnire secretă la Kabul cu liderul talibanilor

Directorul CIA, William Burns, a avut luni o întâlnire confidențială la Kabul cu cofondatorul mișcării talibane Abdul Ghani Baradar, scrie publicația The Washington Post, citată de AFP, aceasta fiind întâlnirea la cel mai înalt nivel între SUA și regimul fundamentalist după ce acesta din urmă a preluat puterea în Afganistan săptămâna trecută.

Decizia președintelui american Joe Biden de a-l trimite la Kabul pe William Burns, adesea descris drept unul dintre cei mai versați diplomați ai SUA, ilustrează gravitatea crizei pentru adminstrația de la Washington, confruntată cu evacuări precipitate a mii de americani și afgani din capitala afgană, notează Agerpres.

Mollahul Abdul Ghani Baradar, care conduce biroul politic al talibanilor din Qatar, este noul lider al regimului care a preluat puterea la Kabul.

The Washington Post nu a dezvăluit conținutul discuțiilor dintre liderul taliban și directorul CIA, dar probabil ele s-au axat pe termenul de realizare a evacuărilor de pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani, speriați de revenirea islamiștilor la conducerea țării, sunt în continuare adunați în speranța că se vor putea urca într-un avion pentru a pleca în străinătate.

Oficial, talibanii au transmis luni că nu vor accepta continuarea acestor operațiuni dincolo de data de 31 august, termenul anunțat de Washington pentru încheierea retragerii militare americane din Afganistan. În acest timp, SUA își intensifică eforturile pentru a evacua cât mai multe persoane din Kabul, de pe 14 august și până luni armata americană evacuând peste 37.000 de persoane.

Potrivit unui responsabil al Casei Albe, începând de luni dimineață avioanele americane și ale altor state partenere au evacuat circa 21.600 de oameni de la Kabul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău