Directorul API | Meseria de jurnalist în R. Moldova devine tot mai periculoasă
-
08 August 2018 16:25
În ultima perioadă, se atestă tot mai multe situații când jurnaliștii sunt intimidați și amenințați cu răfuiala fizică. Cazul care s-a produs recent la Orhei, unde vicepreședintele Partidului Politic Partidul Șor, Marina Tauber, primar al comunei Jora de Mijloc, a instigat practic la violență împotriva jurnaliștilor, a fost unul simptomatic. Acest fapt este o dovadă și un efect advers al înrăutățirii situației democratice în Republica Moldova. Este părerea directorului executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Petru Macovei a spus că acest caz, dar și cunoscutul episod când un paznic s-a luat cu lopata după un grup de jurnaliști care filmau un reportaj și a rămas nesancționat sunt semnale care încurajează genul acesta de atitudine. „Dacă nu s-a întâmplat nimic cu o persoană care a agresat un jurnalist aflat în exercițiul funcțiunii, asta reprezintă nimic altceva decât un semnal că așa se poate”, a explicat Petru Macovei. Expertul media susține că sunt și funcționari, deputați în Parlament, care și-au permis un atac în raport cu un jurnalist. În situația în care statul de drept Republica Moldova nu dorește să sancționeze persoanele care au un asemenea comportament în raport cu jurnaliștii, nu e altceva decât un semnal și pentru cetățenii simpli.
Directorul executiv API amintește că la mai mule proteste cetățenii și-au permis atacuri verbale la adresa jurnaliștilor, aceștia fiind ghiontiți, împinși, li s-au smuls microfoanele etc., iar astfel de comportamente trebuie descurajate și sancționate conform legislației pentru ca să nu se întâmple situații de ucideri sau asasinate, cum se întâmplă în alte țări. „Nu ne putem plânge că nu avem legislație bună, însă ea nu se aplică. Avem articolul 180 din Codul Penal, care spune foarte clar că „intimidarea jurnaliștilor pentru critică poate și trebuie să fie sancționată”, susține expertul.
Potrivit lui Petru Macovei, acest articol nu a fost aplicat niciodată de când a fost modificat Codul Penal și aceasta este urât, pentru că meseria de jurnalist în Republica Moldova devine tot mai periculoasă și mai periculoasă. „Nu-i exclus că, așa cum umblă Marina Tauber cu mătura, va umbla mâine-poimâine cineva cu o bâtă să lovească un jurnalist, iar Procuratura Generală din nou se va face moartă în păpușoi și va spune jurnaliștilor: „Hai veniți și depuneți autodenunțuri””, a spus directorul API.
Petru Macovei regretă faptul că, deși în ultima perioadă organizațiile de media fac declarații aproape în fiecare zi pe cazuri mai grave, atitudine din partea autorităților nu există. „Nu spune nimeni că oamenii trebuie puși la închisoare, dar sunt amenzi care pot și trebuie să fie aplicate. Indiferent de ce politici editoriale au posturile de televiziune, radio, ziarele și internetul, nu este permis comportamentul agresiv în raport cu jurnaliștii”, susține directorul API.
În opinia lui Petru Macovei, jurnaliștii ar trebui să se solidarizeze, indiferent de baricadele existente sau imaginare în reflectarea realității din Republica Moldova, pentru că astăzi s-a întâmplat cu unul, mâine se poate întâmpla cu altcineva.