Directorul Apă Canal Cahul și un antreprenor local au fost reținuți de CNA pentru trucarea unei licitații în valoare de peste 1 milion de lei

  • 11 Mai 2022 15:35
Directorul Apă Canal Cahul și un antreprenor local au fost reținuți de CNA pentru trucarea unei licitații în valoare de peste 1 milion de lei

Șeful întreprinderii Apă Canal Cahul și un antreprenor local au fost reținuți, în această după-amiază, de ofițerii Direcției generale teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție în cadrul mai multor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că, în urma unor înțelegeri reciproce, ar fi trucat o licitație, în valoare de peste 1 milion de lei. Este vorba despre un proiect de construcție a unui apeduct în satul Văleni, Cahul, organizat de o asociație obștească și finanțat din fonduri europene. 

Potrivit materialelor cauzei, întreprinderea Apă Canal Cahul a fost cea care a câștigat licitația și urma să asigure lucrările de construcție a porțiunii de apeduct. Însă, contrar contractului semnat cu asociația obștească, prin care se interzicea cedarea obiectului către alți antreprenori, directorul întreprinderii ar fi semnat un contract de subantrepriză cu un agent economic apropiat și l-ar fi  împuternicit să execute lucrările, chiar dacă acesta nu avea licență pentru desfășurarea unui asemenea gen de activitate. 

În cadrul investigațiilor, s-a constatat că pentru favorizarea agentului economic, directorul întreprinderii Apă Canal Cahul ar fi primit drept recompensă o foaie turistică pentru vacanța familiei sale, care a fost achitată de către compania antreprenorului. Pentru probarea faptelor imputate, astăzi CNA și procurorii anticorupție au operat percheziții la sediul Apă Canal Cahul, în biroul de serviciu al antreprenorului, la domiciliile acestora și în automobile. 

 Pe faptele enunțate, DGT Sud a CNA și procurorii anticorupție au inițiat 3 cauze penale, pe care le-au conexat într-o singură procedură, în cadrul cărora investighează faptele celor doi sub aspectul coruperii pasive, active și abuzului de serviciu. Prin acțiunile lor, suspecții ar fi prejudiciat asociația obștească și interesele localității, lucrările fiind executate cu încălcarea normelor tehnice și contrar obligațiilor prevăzute de contract. În prezent, ambii bărbați sunt reținuți pentru 72 de ore și sunt cercetați penal pentru corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Menționăm că, antreprenorul este vizat și în altă cauză penală, în care are statut de învinuit și este cercetat pentru fapte similare. 

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la o decizie finală și irevocabilă de judecată. 

Oficiul sud al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău