Directorul adjunct al Agenției Moldsilva, Serghei Tonofrei: Am pus la dispoziția cetățenilor circa 48 mii de pomi de iarnă

  • 19 Decembrie 2023 14:10
Directorul adjunct al Agenției Moldsilva, Serghei Tonofrei: Am pus la dispoziția cetățenilor circa 48 mii de pomi de iarnă

În pragul sărbătorilor de iarnă, oameni au început să-și caute pomul de Crăciun potrivit. În Chișinău, prețul unui brad natural variază de la 350 la 600 de lei, iar cei artificiali costă de la 400 de lei până la câteva zeci de mii de lei. Pentru anul acesta, Agenția „Moldsilva” a pus în vânzare peste 48 mii de pomi crescuți în pepiniere, iar tăierea ilicită a brazilor se pedepsește cu amenzi de la 2500 de lei la 5500 de lei pentru persoane fizice, și de la 15 mii de lei la 25 mii de lei pentru persoane juridice, informează Radio Chișinău.

Bradul este elementul de decor cel mai solicitat pentru sărbătorile de iarnă. Brazii naturali deja se găsesc în vânzare, iar prețul începe de la 350 de lei.

Mai multe magazine specializate în decoruri de iarnă propun o gamă variată de brazi artificiali, prețul variază de la 400 de lei până la 20 mii de lei.

Pentru tăierea ilicită a arborilor de rășinoase, inclusiv molid și pin, amenzile încep de la 2500 de lei până șa 25 mii de lei, a spus pentru Radio Chișinău directorul adjunct al Agenției Moldsilva Serghei Tonofrei.

„Agenția Moldsilva, prin intermediul entităților silvice subordonate, a pus la dispoziția cetățenilor circa 48 mii de pomi de iarnă, dintre care specia molid – 43 mii, iar specia pin – 5,3 mii.Pentru tăierea ilicită a arborilor de rășinoase, inclusiv molid și pin din Fondul Forestier, se pedepsesc cu amenzi de la 50 la 150 unități convenționale persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă de la 300 la  500 unități contravenționale”, a menționat Serghei Tonofrei. 

Când sezonul sărbătorilor de iarnă se încheie, modul în care se renunță la pomul de Crăciun are și el un impact important asupra mediului. Ca alternative pentru containerul de gunoi, brazii pot fi donați oamenilor care au nevoie de lemne de foc, în special la sate, sau mărunțiți și folosiți ca îngrășământ natural pentru cei de la Spații Verzi, a spus pentru Radio Chișinău specialista în comunicare a Direcției Locativ-Comunală și Amenajare, Irina Boțu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău