Director ANRE: Estimările noastre pentru luna ianuarie arată un preț mai mare de achiziție a gazului natural

  • 26 Decembrie 2021 11:51
Director ANRE: Estimările noastre pentru luna ianuarie arată un preț mai mare de achiziție a gazului natural

Rep. Moldova cumpără în luna decembrie gaze naturale din Rusia la prețul de 550 USD pentru o mie de metri cubi, iar estimările pentru perioada imediat următoare arată că acestea vor mai crește, informează Radio Chișinău.

„Estimările noastre, dar și a companiei („Moldovagaz”) pentru luna ianuarie arată un preț mai mare de achiziție a gazului natural decât cel care este pus în scopuri tarifare. Pentru luna decembrie, prețul de achiziție e de 550 USD pentru o mie de metri cubi. Noi în scopuri tarifare (pentru anul 2022) am aplicat 430 USD”, a declarata Octavian Calmâc, director al Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică.

Prețul gazului pe piețele internaționale a depășit în luna decembrie și suma de 2000 USD pentru o mie de metri cubi.

Într-o conferință de presă recentă, Octavian Calmâc a spus că Moldova depinde în cel mai direct mod de cotațiile internaționale la achiziția gazelor, dar și de formula de calcul, care este o variabilă. În funcție de fluctuații, acestea se vor reflecta și în prețul de achiziție a gazelor de către „Moldovagaz” de la „Gazprom”.

La finele lunii octombrie, Rep. Moldova a semnat prelungirea unui acord cu monopolistul rus „Gazprom”, care a stabilit un preț mediu de achiziție a gazului la suma de 450 USD pentru o mie de metri cubi de gaze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău