Directoarea Transparency International Moldova, Lilia Zaharia: Partidul Șor, dar și alte partide conexe sunt foarte inventive și la capitolul mituirii alegătorilor
-
23 Octombrie 2023 15:59
Prevederile legislative restrictive nu vor curma flagelul corupției din Rep. Moldova – banii murdari și mituirea alegerilor electorale oricum există, atenționează experții în cadrul unei dezbateri publice organizată de Agenția de presă IPN la tema „Duritatea legii și „dinții” democrației în alegeri”, transmite Radio Chișinău.
Modificarea codului electoral, prin care se interzice participarea la alegeri unor foști membri ai partidului „ȘOR” scos în afara legii, nu schimbă în esență multe lucruri. Aceste norme ar putea influența rezultatele alegerilor, însă persoanele sancționate oricum acționa pe alte căi, consideră jurista din cadrul Promo-Lex, Mihaela Duca-Anghelici
„Într-o anumită măsură s-au creat impedimente pentru ca anumite persoane să nu fie implicate în procesul electoral. Cu toate acestea, noi vedem că aceste persoane pot fi implicate altfel - nu neapărat să fie candidați, dar prin susținerea altor candidați, ceea ce de fapt se întâmplă acum. Probabil ar avea această decizie anumite efecte, dar nu până la sfârșit. Acum toată speranța este în faptul că Comisia Electorală Centrală a fost abilitată cu noi instrumente de a verifica modalitatea de finanțare a campaniilor electorale și de a putea interveni cât mai prompt, de aceea, încă mai există speranța că dacă vor fi identificate încălcări, să se poată interveni inclusiv prin anularea înregistrării acelor concurenți electorali care vor încălca finanțarea partidelor politice”, a declarat Mihaela Duca-Anghelici.
La rândul ei, Directoarea Transparency International Moldova, Lilia Zaharia, nu crede că aceste noi norme și prevederi legislative vor combate fenomenul corupției în special în campaniile electorale, fiindcă partidul Șor, dar și alte partide conexe sunt foarte inventivi:
„Partidul Șor, dar și alte partide conexe sunt foarte inventive și la capitolul mituirii alegătorilor sau a concurenților electorali oricum vor ajunge acele sacoșe sau plicuri cu bani. Flagelul corupției trebuie văzut per ansamblu și atunci când autoritățile au inclus în acea listă de interdicții 60 de persoane trebuia monitorizată activitatea acestor persoane. Eu nu cred că aceste prevederi legislative restrictive au curmat sau curmă cumva flagelul corupției - la nivel local se mai întâmplă lucruri ciudate și mituire a alegătorilor”, a punctat Lilia Zaharia.
Acum toată responsabilitatea ce ține de corupția electorală o are doar poliția locală, consideră jurnalistul, Ion Terguță:
„Din punctul meu de vedere ce a făcut Parlamentul nu are nicio treabă cu corupția electorală. În fiecare localitate există un polițist de proximitate, dacă în localitate se împart bani, acest polițist este primul care trebuie să documenteze acest fapt, după care să-l transmită procurorilor. Este singura procedură legală care există în legislația Rep. Moldova și care nu a fost aplicată absolut niciodată. Eu nu cred în această posibilitate, că niște oameni dacă au fost interziși să nu candideze, ei nu sunt participanți în alegeri - ei pot fi organizatori politici, lucru care este și mai grav decât faptul dacă ar candida, pentru că el nu este în față, nu este expus, în schimb, are toate foile în mână. Dacă poliția noastră ar aplica legea și în fiecare localitate s-ar cunoaște exact cine, cui și câți bani i-a dat, atunci consecințele vor fi mult mai mari și procesul de combatere a corupției electorale va fi unul clar. Este obligația poliției să facă acest lucru”, a declarat Ion Terguță.
Amintim că Parlamentul a votat la începutul lunii o modificare la Codul Electoral prin care a stabilit restricții individuale pentru unele persoane ca să participe la alegeri. Anterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile noi din Codul Electoral care interziceau participarea la alegeri pe un termen de cinci ani reprezentanților partidelor scoase în afara legii.