Directoarea AGEPI respinge acuzațiile Copyright

  • 25 Iunie 2019 18:08
 Directoarea AGEPI respinge acuzațiile Copyright

Directoarea Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan, respinge acuzațiile care i-au fost aduse de către membrii Asociației Naționale „Copyright”. Ea a spus în cadrul unui briefing de presă că atacurile asupra sa și asupra instituției pe care o conduce s-au întețit anume în ultima perioadă și au legătură directă cu situația politică din țară, transmite IPN.

Potrivit Liliei Bolocan, membrii Copyright speră să folosească noua guvernare în propriile scopuri, deoarece gândesc că, odată cu schimbarea directorului AGEPI, va dispărea și ultima piedică în calea intereselor lor înguste de business.

Lilia Bolocan susține că este atacată pentru faptul că a încercat să afle câți bani ajung la deținătorii drepturilor de autor de la importatorii de dispozitive. Sumele colectate ar fi de ordinul milioanelor, însă cu exactitate nu se cunoaște.

Directoarea AGEPI mai spune că a venit cu un șir de modificări la legislație pentru stabilirea unui echilibrului în relația autor – utilizator, cu reducerea de la 3% la 1% a remunerației compensatorii percepute din venitul importurilor de dispozitive. La fel, a propus obligarea asociațiilor colective de gestiune, care colectează aceste compensații, să își rețină maximum 20% din sumă, în loc de 40% cum este acum, , iar restul banilor să ajungă la autori.

Lilia Bolocan afirmă că, indiferent de aceste intimidări și atacuri publice, va continua să fie în serviciul autorilor, va pune și în continuare legea în capul mesei și se va opune oricăror tentative ca cineva să facă business pe seama adevăraților deținători de drepturi de autor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău