Diplomați ruși expulzați au părăsit Republica Cehă

  • 30 Mai 2021 11:55
Diplomați ruși expulzați au părăsit Republica Cehă

Un prim avion care transporta diplomați ruși, a căror expulzare din Cehia a fost decisă în timpul crizei diplomatice dintre Praga și Moscova luna trecută, a decolat sâmbătă de pe aeroportul din capitala cehă, potrivit unui fotoreporter al agenției France Presse.

Acest zbor special va fi urmat de al doilea luni, termenul limită pentru ca 63 de angajați ai ambasadei Rusiei să părăsească Cehia.

Praga și Moscova au decis în aprilie să limiteze la 32 numărul diplomaților din ambasadele lor, urmare a unei crize între cele două țări care a văzut zeci de diplomați expulzați de ambele părți.

La sfârșitul lui aprilie, guvernul ceh a acuzat serviciile secrete rusești că au provocat în 2014 explozia unui depozit de muniție, provocând moartea a două persoane. Praga a expulzat ulterior 18 diplomați ruși prezentați ca spioni, la care Moscova a răspuns expulzând 20 de diplomați cehi.

Mai multe țări europene au expulzat apoi diplomați ruși în semn de solidaritate cu Cehia.

Poliția cehă caută pentru presupusul rol în această explozie doi indivizi având pașapoarte rusești pe aceleași nume ca suspecții din tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului agent spion Serghei Skripal și a fiicei sale la Salisbury, în Marea Britanie, în 2018.

Moscova a clasat la mijlocul lui mai Republica Cehă, precum și Statele Unite, pe lista "țărilor neprietenoase" care "au desfășurat acțiuni neprietenoase" vizând Rusia, cetățeni ruși sau organizații rusești.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău