Diplomați polonezi, expulzați din Consulatul din Sankt Petersburg

  • 03 Februarie 2015 19:31
Diplomați polonezi, expulzați din Consulatul din Sankt Petersburg

Un tribunal din Sankt Petersburg, a satisfăcut cererea formulată de o societate publică locală împotriva Consulatului polonez, acuzat de importante restanțe la plăți, și a ordonat expulzarea diplomaților din clădirile respective, informează Agerpres.

Consulatul polonez 'trebuie să-i plătească societății Inpredservice, însărcinată cu strângerea chiriilor de la misiunile străine acreditate la Sankt Petersburg, datorii evaluate la 74 milioane de ruble (98.000 de euro) și să părăsească clădirea' pe care o închiria până în prezent, a anunțat serviciul de presă al tribunalului.

În total, Consulatul polonez, care nu și-a plătit chiria din 1993, îi datorează în total societății Inpredservice circa 1,31 milioane de euro, potrivit tribunalului, care precizează că doar ultimii trei ani de neplată le-au fost imputați diplomaților polonezi.

Aceste datorii vizează două clădiri de pe strada Sovietskaia, în plin centru al fostei capitale imperiale ruse, unde Consulatul polonez își are sediul din 1983.

'În această afacere nu există niciun context politic', a dat asigurări Aleksei Cernîh, reprezentantul societății Inpredservice, în condițiile în care Rusia a anunțat în noiembrie expulzarea pentru spionaj a unor diplomați polonezi, ca măsură de retorsiune după expulzarea unor diplomați ruși din Varșovia. 'Dacă își va plăti datoriile, consulatul va putea rămâne' în actualul sediu, a declarat Cernîh, citat de agențiile de presă ruse.

Potrivit AFP, Consulatul General al Poloniei a refuzat să comenteze decizia tribunalului.

Rusia și Occidentul trec prin cea mai gravă criză de după încheierea 'războiului rece', pe fondul conflictului din Ucraina. Escaladarea tensiunilor cu Rusia îngrijorează în special țările din fostul bloc socialist, intrate mai recent în UE și NATO, cum este și cazul Poloniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău