Diplomați moldoveni la București// Armata rusă, pericol pentru Republica Moldova

  • 24 August 2016 10:22
Diplomați moldoveni la București// Armata rusă, pericol pentru Republica Moldova

Recentele aplicații militare din Transnistria demonstrează că prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană este nu doar o sursă permanentă de pericol la adresa Republicii Moldova, dar și de alimentare a separatismului transnistrean, se arată într-un comentariu al Ambasadei Republicii Moldova de la București.Comunicatul a fost difuzat astăzi, ca răspuns la declarația Ambasadei…

Recentele aplicații militare din Transnistria demonstrează că prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană este nu doar o sursă permanentă de pericol la adresa Republicii Moldova, dar și de alimentare a separatismului transnistrean, se arată într-un comentariu al Ambasadei Republicii Moldova de la București.

Comunicatul a fost difuzat astăzi, ca răspuns la declarația Ambasadei Ruse din România, care afirma săptămâna trecută că scopul aplicațiilor desfășurate de trupele ruse în comun cu cele ale regimului separatist de la Tiraspol ar fi fost de a antrena interacțiunea acestora „în cazul unui atac terorist”.

Diplomații ruși invocau atunci un pretins interes al organizațiilor teroriste internaționale pentru echipamentele și munițiile stocate în depozitele de la Cobasna, din Transnistria.

În replică, Ambasada Republicii Moldova amintește contextul istoric în care „autoritățile ruse au contribuit atât militar, cât și politic la crearea unui regim separatist în regiunea Transnistriei”, fapt consemnat prin hotărârea CEDO în cazul Ilașcu. De asemenea, Ambasada Republicii Moldova la București invocă angajamentele asumate de Federația Rusă la summit-ul de la Istanbul, din 1999, de a-și retrage trupele și munițiile din regiunea transnistreană, pe care Moscova a refuzat, sub diferite pretexte, să le onoreze până în prezent.

Drept urmare, reprezentanța diplomatică a Republicii Moldova constată că „potențialul interes al teroriștilor față de depozitele din apropierea localității Cobasna […] ar dispare”, dacă Rusia și-ar retrage armamentul și munițiile din stânga Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău