Dinu Țurcanu: Decizia CTESP Orhei nu este o una contrară celei aprobate la nivel național sau un act de nesupunere civică față de autoritățile centrale

  • 24 Ianuarie 2022 12:20
Dinu Țurcanu: Decizia CTESP Orhei nu este o una contrară celei aprobate la nivel național sau un act de nesupunere civică față de autoritățile centrale

Decizia Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică de la Orhei, prin care s-a permis ca toți elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, nu este o decizie contrară celei aprobate la nivel național sau un act de nesupunere civică față de autoritățile centrale.

Afirmația a fost făcută președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care a explicat într-o conferință de presă că este vorba doar de o ajustare la specificul raionului Orhei. Acesta a mai spus că în raionul Orhei din cele 48 de instituții de învățământ doar în 11 s-au atestat cazuri de Covid-19.

Potrivit lui Dinu Țurcanu poziția Guvernului care condamnă decizia Comisiei Teritoriale de la Orhei ar fi o declarație politică. Acesta mai spune că autoritățile raionale se vor supune doar în cazul va exista un act emis de către o instanță de judecată prin care decizia Comisiei raionale să fie declarată nulă.

Amintim că Guvernul a dispus ieri ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea acțiunilor întreprinse de de Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică din raionul Orhei privind organizarea procesului educațional în școli și desfășurarea evenimentelor publice.

Într-un comunicat de presă, Executivul precizează că derogările de la hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică sunt o încălcare a legii și în acest context deciziile Comisiei de la Orhei sunt nule.

La 21 ianuarie, Comisia de Sănătate Publică de la Orhei a luat o decizie prin care a permis funcționarea în continuare a școlilor și liceelor cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și celor de familie.

Guvernul precizează că hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică sunt obligatorii pentru comisiile teritoriale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău