Dinu Plîngău: Avem cea mai slabă componență a Parlamentului din istoria Republicii Moldova

  • 31 Ianuarie 07:59
Dinu Plîngău: Avem cea mai slabă componență a Parlamentului din istoria Republicii Moldova

Actuala componență a Parlamentului este cea mai slabă din istoria Republicii Moldova. O spune președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, potrivit căruia cei mai mulți dintre aleșii poporului nu s-au remarcat în spațiul public și nu au venit cu propuneri care să îmbunătățească viața cetățenilor. În același context, comentatorul politic, Mihai Isac, spune că prioritatea deputaților în noua sesiune parlamentară ar trebui să fie proiectele ce vizează reforma justiției, notează IPN.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că actuala legislatură a Parlamentului s-a remarcat prin decizii netransparente, iar de cele mai multe ori Comisia Situații Excepționale a preluat din prerogativele forului legislativ suprem.

„Avem o Constituție și norme democratice și indiferent de simpatiile sau antipatiile față de deputații din Parlament, ele trebuie respectate. Mai ales dacă te numești o guvernare proeuropeană. În rapoartele Promo-Lex și în rapoartele internaționale, în ultimii doi ani, se arată o tendință îngrijorătoare vis-a-vis de transparență sau calitatea actului decizional. Înțeleg că a fost o perioadă complicată pentru Republica Moldova ca stat, dar să nu se facă abuzuri de decizii netransparente. În ultima perioadă, cele mai importante decizii nici măcar nu s-au luat în Parlament, ci prin intermediul Comisiei Situații Excepționale, în special, cele ce vizează achizițiile publice, gaze, construcții de drumuri. Iar acum, tot mai mult în spațiul public apar scandaluri cu prețurile exorbitante ale acestor achiziții făcute netransparent. După mine, avem cea mai slabă componență a Parlamentului din istoria Republicii Moldova, atât când e vorba de calitatea deputaților din opoziția prorusă, cât și de calitatea deputaților guvernării. Mulți deputați nu s-au manifestat prea mult nici public, nici decizional”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Comentatorul politic, Mihai Isac, spune că în noua sesiune parlamentară deputații ar trebui să se axeze pe proiectele ce vizează reforma justiției, acest domeniu fiind prioritar și în contextul deschiderii negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană.

„Anii 2024 și 2025 sunt ani electorali. Apropierea alegerilor prezidențiale și parlamentare obligă autoritățile de la Chișinău să acorde o mai mare atenție proiectelor considerate strategice și de Uniunea Europeană. După decizia de anul trecut, oficialii de la Bruxelles au menționat în mod clar că domeniul justiției este prioritar. Deja vedem apeluri pentru luna februarie privind participarea la unele acțiuni de protest organizate de partidele afiliate oligarhului fugar Ilan Șor. Deci, domeniul justiției trebuie să fie prioritar pentru Parlament. Vedem cum Federația Rusă folosește elemente criminale pentru a submina autoritatea constituțională de la Chișinău. Indiferent dacă ne place sau nu această autoritate constituțională, ea a fost aleasă în mod democratic”, a spus comentatorul politic, Mihai Isac.

Prima ședință plenară a sesiunii parlamentare de primăvară va avea loc joi, 1 februarie. Potrivit Regulamentului Parlamentului, legislativul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Iar sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău