Dinu Plângău: Scenariul absenței deputaților la ședințele plenare întru dizolvarea Parlamentului este irelevant

  • 18 Ianuarie 2021 17:20
Dinu Plângău: Scenariul absenței deputaților la ședințele plenare întru dizolvarea Parlamentului este irelevant

Scenariul vehiculat care prevede lipsa deputaților de la ședințele plenare, cu scopul declanșării alegerilor anticipate, este irelevant sub aspect juridic și politic. „Conform Constituției, termenul de 90 de zile în care Parlamentul nu adoptă legi în calitate de condiție a dizolvării Legislativului, nu se calculează în perioada vacanței. Respectiv, termenul respectiv expiră mai târziu decât obligativitatea de a pune în aplicare celelalte scenarii, cu numirea sau nenumirea guvernului. Sub aspect politic, la fel, e irelevant pentru că în Parlament se află partide parlamentare care în contextul unor eventuale alegeri anticipate vor vrea să folosească tribuna Parlamentului pentru a se pronunța. Nu cred că deputații vor merge pe această cale”, a explicat Dinu Plîngău, deputat din Fracțiunea Platformei DA, la dezbaterea publică: „Cum văd partidele parlamentare alegerile anticipate, dacă le văd?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui, poziția Platformei DA a rămas aceeași: în favoarea alegerilor parlamentare anticipate. Referindu-se la aspectele juridice ce țin de declanșarea alegerilor, acesta susține că există cadrul constituțional, care trebuie să fie respectat. În opinia sa, declanșarea alegerilor anticipate depinde de atingerea unui consens între instituția parlamentară și cea prezidențială. „În cazul în care nu vor fi respectate condițiile constituționale de către una din instituții, va începe un război instituțional, vor merge reprezentanții celor două instituții la Curtea Constituțională și evident alegerile parlamentare vor fi amânate pe un termen nedeterminat. Alegerile parlamentare trebuie să fie organizate rezonabil, prin comunicare. Parlamentul să găsească consensul adecvat și potrivit cu instituția prezidențială, să fie discutate toate consecințele, situația reală în care e Republica Moldova, să se numească data alegerilor, astfel încât să existe un consens majoritar între partidele parlamentare și cele neparlamentare. Atunci, acest lucru se poate declanșa fără războaie și fără declarații tari. De ce avem nevoie? De discuții, de un consens, de mai multă comunicare!” a subliniat deputatul.

Dinu Plângău a menționat că nimeni, la momentul actual, nu poate spune cert, dacă eventualele anticipatele vor aduce o viața mai bună și o majoritate care se va gândi la oameni. Cert însă este faptul că în Parlamentul actual se constată o situație în care partidele politice sunt într-o confruntare foarte deschisă și nu pot ajunge la un numitor comun pentru a livra un guvern capabil să rezolve problemele esențiale cu care se confruntă cetățenii, spune acesta. „În cazul imposibilității de a livra rezultate bune pentru cetățeni, avem nevoie de alegeri anticipate în care aceștia să se expună. Asta va da și o oportunitate partidelor politice într-un mandat de patru ani să se așeze la masa de discuții și să găsească niște compromise pentru a livra un executiv normal și bun pentru cetățeni. În cazul în care nu se va ajunge la acest consens între președinte și o eventuală majoritate parlamentară, există riscul să se înceapă o confruntare care poate declanșa inclusiv procedura de suspendare a președintelui. Pentru asta e nevoie doar de 34 de semnături ale deputaților din Parlament. Cea mai bună și rapidă cale de a dizolva Parlamentul e ca președintele și eventuala majoritate parlamentară să aibă un consens referitor la data și modul alegerilor, iar candidatul înaintat de președinte să nu fie votat de majoritate și atunci ușa către aceste alegeri e deschisă în mod constituțional”, a atenționat deputatul din Fracțiunea Platformei DA.

Dezbaterea publică „Cum văd partidele parlamentare alegerile anticipate, dacă le văd?”, este ediția a 167-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău