Dinu Plângău: „Deschiderea negocierilor de aderare este un eveniment important pentru R. Moldova. Avem două probleme mari, ce țin de justiție și reforma administrativă”

  • 26 Iunie 13:19
Dinu Plângău: „Deschiderea negocierilor de aderare este un eveniment important pentru R. Moldova. Avem două probleme mari, ce țin de justiție și reforma administrativă”

Deputații partidului de guvernământ, precum și opoziția extraparlamentară proeuropeană, cataloghează lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE a Rep. Moldova ca fiind un eveniment de importanță deosebită. Jumătate de drum a fost deja parcurs, există însă două capitole de negocieri la care autoritățile vor avea cel mai mult de muncit - reforma justiției și cea administrativă, consideră liderul Platformei DA, Dinu Plângău, transmite Radio Chișinău.

Deputata PAS, membra Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, consideră că Rep. Moldova a mai făcut un pas extrem de important în parcursul său european. În continuare, vom avea de muncit cu mai multă perseverență și dedicare, a subliniat parlamentara. 

„Până în 2030 vom reuși să încheiem negocierile și să aderăm la UE, așa cum și-a propus guvernarea”, a afirmat Gherman.

Acest termen este și în decretul semnat de președinta țării. „Este termenul limită sau obiectivul nostru comun. Vreau să fiu optimistă și să cred că asta se va întâmpla și mai devreme”, a declarat șefa statului.

Este un eveniment foarte importat pentru Rep. Moldova, având în vedere aspirațiile sale europene, consideră Dinu Plângău, liderul Platformei DA, care face parte din blocul „Împreună”. Potrivit lui Dinu Plângău, jumătate de drum a fost deja parcurs, dar există două capitole de negocieri la care autoritățile vor avea cel mai mult de lucrat:

 „Trebuie să înțelegem că avem, din punctul meu de vedere, practic două probleme mari – tot ceea ce ține de justiție și reforma administrativă. Două lucruri care sunt complicate și care nu țin doar de transcrierea legislației europene și aplicarea anumitor standarde. Aici este nevoie de capacitatea managerială a autorităților, capacitatea celor care urmează să scrie și să implementeze aceste două reforme.”

Am încercat să obținem un comentariu și de la câțiva reprezentanți ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, însă aceștia nu ne-au răspuns la apel.

Rep. Moldova a început oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană, ieri, la Luxembourg în cadrul primei conferințe interguvernamentale. Oficialii europeni au remarcat progresul înregistrat de Rep. Moldova în îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene și au subliniat că țara trebuie să facă reforme pentru că acestea vor îmbunătăți viața cetățenilor.

Citește și:

Luminița Odobescu, după începerea oficială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE: Viitorul R.Moldova este în Uniunea Europeană

Igor Grosu, după lansarea negocierilor de aderare la UE: „Acum este datoria noastră, ca cetățeni, să arătăm aceeași convingere la referendumul din 20 octombrie”

Maia Sandu, după lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE: „Vom continua la fel de hotărâți pentru ca R. Moldova să fie liberă, europeană și o țară unde pacea este garantată”

ULTIMA ORĂ! Republica Moldova a început oficial negocierile de aderare la UE. Dorin Recean: „Am așteptat de mai bine de 30 de ani acest moment”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău