Dinți vechi de 40.000 de ani, descoperiți în nordul Israelului

  • 06 Noiembrie 2019 20:00
Dinți vechi de 40.000 de ani, descoperiți în nordul Israelului

Șase dinți umani datând din urmă cu 40.000 de ani au fost descoperiți de o echipă de oameni de știință din Israel, a anunțat marți Universitatea din Tel Aviv (TAU), citată de agenția Xinhua, preluat de Agerpres.

Condus de cercetători ai TAU și publicat în Journal of Human Evolution, studiul a analizat dinții găsiți într-o peșteră din regiunea Galileea din nordul Israelului.

În urma cercetărilor dinților, echipa de specialiști a concluzionat că aceștia aparțin omului modern (Homo sapiens) și omului de Neanderthal.

Dinții au fost descoperiți în straturi arheologice din timpul perioadei Aurignaciană, o cultură bogată și dezvoltată apărută inițial în Europa, în urmă cu aproximativ 43.000 de ani și asociată cu sfârșitul perioadei neanderthaliene de pe continentul nostru.

Potrivit oamenilor de știință, dinții reprezintă prima dovadă antropologică a unei populații care a emigrat din Europa pe aceste teritorii, în urmă cu circa 40.000 de ani, probabil pentru a se pune la adăpost în fața condițiilor climatice extreme din timpul ultimei perioade glaciare.
 

Unul dintre dinți prezintă o combinație de trăsături ale omului de Neanderthal și Homo sapiens care, până în prezent, a fost identificată doar la populații europene din ultima parte a epocii de piatră, sugerând originea lor comună.

Recent, această combinație a fost dovedită și genetic, ceea ce implică faptul că neanderthalienii au fost asimilați în Europa modernă.

Conform au notat că ''dinții sunt mai bine conservați comparativ cu oasele deoarece sunt alcătuiți din smalț, cel mai durabil material din organism. Mai important, structura, forma și topografia dinților au o componentă genetică semnificativă, ceea ce permite asocierea dinților cu populații specifice''. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău