Dinozaurii din specia Tyrannosaurus rex ar fi vânat în haite, la fel ca lupii (studiu)

  • 20 Aprilie 2021 17:11
Dinozaurii din specia Tyrannosaurus rex ar fi vânat în haite, la fel ca lupii (studiu)

Tyrannosaurus rex, prezentat adesea drept regele solitar al dinozaurilor, ar fi fost de fapt un animal carnivor care obișnuia să vâneze în haite, precum lupii, sugerează noi cercetări citate marți de The Independent.

O echipă de paleontologi de la Universitatea din Arkansas, Statele Unite, care a examinat un sit unde au fost descoperite rămășițele mai multor exemplare de Tyrannosaurus rex - în apropiere de monumentul național Grand Staircase-Escalante din sudul statului Utah - a ajuns la concluzia că acești dinozauri au murit cu toții în aceeași locație, excluzând ipoteza conform căreia fosilele ar fi fost aduse la un loc de ape, din mai multe zone înconjurătoare.

Kristi Curry Rogers, profesoară de biologie la Colegiul Macalester, a declarat că analiza geochimică efectuată de cercetători asupra sitului - unde au fost găsite de asemenea rămășițe aparținând mai multor specii de pești, broaște țestoase și alte specii de dinozauri - reprezintă un ''început bun'', însă a precizat că sunt necesare și alte dovezi pentru a se putea stabili amploarea obiceiurilor sociale ale speciei.

''Este puțin mai dificil să putem fi foarte siguri că aceste date înseamnă că aceste exemplare de Tyrannosaurus au trăit împreună în vremurile bune'', a spus ea.

''Există posibilitatea ca aceste animale să fi trăit în vecinătate, fără a se deplasa împreună într-un grup social, și să se fi reunit în jurul resurselor din ce în ce mai puține pe măsură ce vremurile deveneau mai grele'', a explicat ea.

Situl din canionul din Utah a devenit cunoscut sub numele de cariera ''Rainbows and Unicorns'' (''Curcubee și Unicorni'') începând din anul 2014, când paleontologul Alan Titus de la Biroul de Administrare a Terenurilor a descoperit acolo un sit fosilifer.

Acesta este al treilea astfel de sit din America de Nord în care au fost găsite rămășițe de Tyrannosaurus rex, celelalte două fiind situate în Montana și Alberta, Canada, ceea ce a condus, de asemenea, ipoteza că dinozaurii ar fi avut o viață socială mai extinsă decât se estimase inițial. Însă, ipoteza a fost respinsă apoi pe baza argumentului că aceste viețuitoare nu ar fi fost suficient de inteligente pentru a colabora și a-și coordona strategiile de vânătoare, așa cum fac lupii.

Deb Haaland, numită secretar de interne al președintelui Statelor Unite, Joe Biden, a vizitat statul la începutul acestei luni pentru a analiza solicitările ca monumentele naționale Bears Ears și Grand Staircase-Escalante să fie readuse la dimensiunea anterioară după ce suprafața lor a fost redusă în timpul administrației fostului președinte Donald Trump. Acest demers ar oferi protecție unei regiuni de o mare importanță datorită informațiilor preistorice pe care le conține.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Mon
32
Tue
33
Wed
34
Thu
32
Fri
28
Arhivă Radio Chișinău