Din dosarele Securității. Un comando arab la București

  • 17 Martie 2016 13:20
Din dosarele Securității. Un comando arab la București

În anii ‘70, România devenise o destinație favorită pentru tinerii din țările arabe care voiau să facă o facultate. Centrele universitare București, Iași, Cluj, Timișoara, Craiova erau pline cu tineri din Irak, Siria, Liban sau Iordania care doreau să obțină o licență de medic sau de inginer. Printre miile de tineri arabi care veniseră în România să studieze,…

În anii ‘70, România devenise o destinație favorită pentru tinerii din țările arabe care voiau să facă o facultate. Centrele universitare București, Iași, Cluj, Timișoara, Craiova erau pline cu tineri din Irak, Siria, Liban sau Iordania care doreau să obțină o licență de medic sau de inginer. Printre miile de tineri arabi care veniseră în România să studieze, s-au strecurat și elemente care doreau să atace Ambasada Israelului la București. Astfel, la sfârșitul anilor ’60, Serviciul de Contrainformații român a fost informat despre planurile de atac ale unui grup de tineri arabi. Au fost luate măsuri de anihilare a grupului. Cel care a condus acțiunea a fost generalul Neagu Cosma, directorul Directiei a III-a Contraspionaj din Securitate.

Prin 1966 – 1968 un student palestinian ne anunță ca un grup de arabi pregătesc un atac împotriva ambasadorului Israelului de la București. Doreau să-l omoare deoarece îl considerau vinovat de unele excese săvârșite în timpul războiului din 1948. Atacul urma să se desfășoare în două etape: în prima etapă urmau să-l atace și să-l omoare pe ambasador; simultan, o a doua echipă de arabi urma să ocupe o instituție românească și, în schimbul ostaticilor, să ceara un avion cu care să părăsească România: „Dați-le drumul celor din prima echipă! Dați-ne un avion și dăm și noi drumul românilor. Dacă nu ne dați drumul, facem totul praf!”. Când am aflat noi, doi arabi erau deja la București de vreo două – trei săptămâni și studiau traseul pe care îl parcurgea zilnic ambasadorul ca să stabilească locul și momentul când pot ataca. Cum plănuiau să atace? Cu arme automate sau cu grenade și dacă nu reușeau așa, unul dintre ei, sinucigaș, vroia să se arunce pe mașina ambasadorului. Eu le-am propus arabilor o întâlnire directă și am trimis sursa să discute cu șeful comandoului: „Băi, se știe! Nu o să puteți să faceți nimic și un șef de la Securitate, care a venit la mine, cere să vă întâlniți și să vedeți cum tranșați chestia asta.”   Când i-am propus acțiunea ministrului, când i-am spus ministrului ce vreau să fac: ,,Măi Cosma, dar tu nu știi unde te bagi! Îți dai seama în ce poveste intri?”, „Păi, altă soluție nu am văzut. O să-mi iau și eu o serie de măsuri.” Adică eu am fixat locul întâlnirii și am asigurat camera cu ascultare, cu video. De asemeni, aveam în camerele vecine oameni care să intervină în orice clipă. Comandantul grupului de arabi a fost de acord să ne întâlnim. Și m-am întâlnit la Hotel.

Triumf din București. Pusesem condiții: nu vin înarmat, nu vii înarmat. I-am prezentat pozele a doi arabi pe care îi suspectam noi și el mi-a confirmat că fac parte din echipa lui. Pe șef l-am lăsat liber. Imediat am luat măsuri de supraveghere a celorlalți. I-am urmărit pe cei doi arabi suspecți și am constatat că unul era cazat la Hotel Nord de lângă Gara de Nord și celălalt era cazat la Hotel Victoria de lângă CEC. Le-am controlat discret camerele și la Hotel Nord sub cadă am găsit armament, grenade. Le-am luat de acolo și le-am făcut inutilizabile: le-au scurtat percutorul la arme, au umblat la cartușe și la grenade …. să facă „fâs” …. și le-am pus la loc. Am luat legătura cu evreii, l-am trimis pe locțiitorul meu, pe colonelul Vasilescu, la ambasadă și le-am spus: „Există aici un comandou arab, există pericolul să fiți atacați. Să ne punem de acord cum organizăm paza, cum vă organizați voi în interior și cum organizăm noi în exterior”. Noi trebuia să păstrăm aparențele, că se fac reparații la stradă, că se schimbă piatra cubică cu asfalt. Am scos piatra cubică de pe stradă, am pus-o grămadă ca arabii să nu poată forța intrarea cu o mașină.

Apoi i-am anchetat pe arabi o zi și o noapte, chiar în hotel. Nu i-am dus în altă parte. Unul era nemaipomenit de hotărât să-l ucidă pe ambasadorul israelian, învinuindu-l de excese în timpul războiului din 1948.   Și atunci le-am zis: „Noi nu vrem să stricăm rosturile noastre cu arabii, noi lupta voastră o înțelegem, dar să nu o desfășurați pe teritoriul României. Desfășurați-o la voi. Vă lăsăm să plecați acasă cu condiția să nu mai călcați pe aici!” Și i-am expulzat din România pe cei trei arabi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău