Din dorința de câștig ușor, cerșetorii pun în pericol securitatea copiilor, susțin experții

  • 19 Martie 2019 14:06
Din dorința de câștig ușor, cerșetorii pun în pericol securitatea copiilor, susțin experții

Tot mai multe persoane, în special mame cu copii mici sunt observate cerșind pe străzile capitalei. Responsabili din cadrul Direcției municipale de protecție a drepturilor copilului menționează că de cele mai multe ori acestea o fac din dorința de câștig ușor, punând în pericol securitatea copiilor și-i îndeamnă pe locuitorii capitalei să contacteze autoritățile atunci când observă asemenea cazuri.

Odată cu încălzirea vremii mai multe mame cu copii mici au fost observate cerșind pe străzile capitalei, preponderent în zona centrală a orașului. Șefa direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc, a declarat pentru Radio Chișinău că aceste femei vin de cele mai multe ori din localitățile rurale, iar prin acțiunile lor pun în pericol viața și sănătatea propriilor copii.

Sunt puși în pericol în primul rând copiii, dar și mamele riscă, în cazul în care lucrurile se repetă, să fie lipsite de drepturile părintești. Am constatat că majoritatea mamelor cu copiii care cerșesc în stradă sunt din afara Chișinăului și anume din raionul Nisporeni, Călărași, Ștefan-Vodă și Căușeni, a spus Lucia Caciuc.

Copiii nu pot fi folosiți pentru a cerși, oricât de precară ar fi situația materială a familiei, acest fapt fiind considerat o infracțiune, susține Avocatul Poporului Pentru Drepturile Copilului, Maia Banarescu.

Potrivit acesteia, un copil în brațe, care este folosit la cerșit, este o infracțiune și părintele trebuie să fie tras la răspundere penală. Este o problemă socială, atunci când nu sunt suficiente surse financiare pentru a întreține copiii în familie. Autoritățile tutelare trebuie să aibă o atitudine promtă, să evalueze starea financiară a acestor familii și să intervină cu ajutoare din partea statului.

Pentru a contracara acest fenomen, începând cu anul 2018 familiile în dificultate pot beneficia de o alocație unică, în valoare de 4000 de lei, pe care o pot solicita și aceste mame, mai spune Lucia Caciuc.

Potrivit datelor Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, circa 6 milioane de lei au fost oferiți pe parcursul anului 2018 familiilor în dificultate din Chișinău, incluse în grupul de risc de abandon al copiilor. Pentru anul curent în acest scop au fost alocate 8 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău