Din cele 88 de stații de irigare operaționale în 1991, doar 24 mai funcționează în prezent, susține Vladimir Bolea

  • 12 Septembrie 18:16
Din cele 88 de stații de irigare operaționale în 1991, doar 24 mai funcționează în prezent, susține Vladimir Bolea

Din cele 88 de stații de irigare operaționale în 1991 în Republica Moldova, în prezent, doar puțin peste un sfert sunt încă în funcțiune, a comunicat astăzi Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul unei conferințe dedicate problemelor cu care se confruntă micii fermieri. Experții prezenți la eveniment au propus și unele soluții pentru sectorul agricol, printre care reabilitarea sistemelor de irigare, ecologizarea agriculturii și planificarea strategică pe termen lung, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a menționat în cadrul conferinței că, din cele 88 de stații de irigare funcționale în 1991 în Republica Moldova, doar 24 sunt încă în funcțiune, iar în ultimii 33 de ani, doar 10 au fost reparate. În prezent, se efectuează lucrări de reabilitare a 3 sisteme de irigare în raioanele Ștefan Vodă, Briceni, precum și în satul Etulia din Găgăuzia. Pentru reabilitarea celorlalte sisteme de irigare, se estimează costuri de la 18 la 25 de milioane de euro.

Ministrul Vladimir Bolea a estimat că pentru succesul acestor proiecte este nevoie de existența unor asociații de utilizatori de apă funcționale, care să promoveze utilizarea eficientă a resurselor și dezvoltarea unei agriculturi de înaltă valoare.

În Republica Moldova, în 1991, au fost 88 de stații de sisteme de irigare centralizare. Din ele, funcționale sunt 24, la ziua de astăzi. În ultimii 33 de ani, adică până în 2021, 10 au fost reparate din 3 ianuarie a.c., este programul Agri și noi reabilităm 3 sisteme de irigare: cea de la Ștefan-Vodă, „Etulia – Alexandru Ioan-Cuza” din Găgăuzia și cea din Briceni. Deci, noi vorbim despre primele 3 care sunt incluse în procesul de reabilitare și următoarele 2 care vor fi incluse în procesul de reabilitare, e adevărat – până la sfârșitul anului curent.

Costurile la un sistem de irigare, după toate planurile și după toate calculele, se ridică la 18, 20, 25 de mln de euro”, a precizat Vladimir Bolea. 

În acest context, fostul comisar european Dacian Cioloș, a subliniat necesitatea planificării strategice pe termen lung în afacerile agricole, având în vedere influența ciclurilor electorale asupra implementării politicilor agricole. El a recomandat agriculturilor să se asocieze în organizații care să analizeze piețele de desfacere și să asigure o planificare strategică eficientă.

În agricultură trebuie să ai un ochi în prezent ce se întâmplă cu producția mea anul acesta. Dar eu cred că mai trebuie să avem celălalt ochi care să privească în perspectivă. Oricât de bun nu ar fi statul, el singur n-o să poată gândi strategic, exact din motivul ăsta: mandatele sunt scurte, vin alegerile, fiecare se gândește la asta, e greu să te aștepți că doar statul sau doar ministerul să-ți vină cu strategia pe 5, pe 8, pe 10 ani. Chiar dacă pune pe hârtie, nu are cum să asigure garanția implementării. Și atunci, fără parteneriatul acesta între agricultori și stat, lucrurile nu pot evolua”, a subliniat Dacian Cioloș. 

Conferința națională „Incluziunea micilor fermieri în lanțurile valorice agroalimentare din Republica Moldova” a fost organizată de Ministerul Agriculturii și reprezentanța din Republica Moldova a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Sun
19
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău