Din ce cauză fug copiii de acasă?

  • 07 Noiembrie 2017 15:04
0%
00:00:00
00:00:00

Aproape 500 de copii și-au abandonat domiciliile de la începutul acestui an, după cum arată datele poliției. Cauzele, de ce mai multe ori sunt legate de relațiile din familie, fiind vorba despre  neglijență, abuzuri sau situații de conflict care nu sunt bine gestionate, afirmă specialiștii. 

Fuga de acasă a multor copii este, de obicei o reacție la situații de violență sau de conflict și trebuie examinată de autorități într-un context de o eventuală neglijare, spune Mariana Ianachevici, director executiv al Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei “AVE Copiii”, care administrează centrul de plasament ”Casa Așchiuță”.

În prezent acolo sunt în îngrijire 5 copii, nu prea mulți, spune Mariana Ianachevici, dar este vorba despre cazuri dificile, inclusiv despre unul dintre copiii care a fost găsit în clădirea ruinată a hotelului ”Național” din Capitală.

Factorii declanșatori sunt foarte mulți: e lipsa de supraveghere, lipsa de atenție din partea adulților. Cel mai important lucru este că copiii devin foarte repede dependenți de comportamentul ăsta, iar dificultatea de a corectare a acestui comportament e extrem de mare. Tratamente imediate în situațiile astea nu există și nu există tratament unilateral. Ce folos că îl întorci acasă? A-l întoarce acasă asta este foarte puțin. A-l întoarce acasă, cu situația analizată în detalii și cu un program de recuperare, asta este alceva.”

Mariana Ianachevici mai spune că, din cauza unor proceduri birocratice anevoioase legate de autoritatea tutelară a copiilor, deseori le sunt legate mâinile și nu le pot oferi acestora ajutorul imediat de care au nevoie.

Poliția îi sfătuiește pe părinți să anunțe imediat despre dispariția copiilor de acasă, pentru a putea iniția căutările cât mai rapid și pentru a evita situațiile de risc pentru aceștia. Deseori copiii sunt găsiți la rude sau la prieteni, iar în ultimul timp a luat amploare vagabondajul, spune Dorel Nistor, șeful Secției siguranță copii din cadrul Direcției generale securitate publică al Inspectoratului General al Poliției.

„Copiii se deplasează în municipiul Chișinău, unde sunt depistați în subsolul blocurilor de locuit, guri de canalizare, construcții nefinisate, unde sunt și alți copii care practică acest mod de viață stradal sau parazitar îi spunem, vagabondând, cerșind.”

După ce sunt găsiți, copiii sunt predați în grija autorității tutelare locale, adică primăria, care decide în cadrul unei echipe multidisciplinare dacă este nevoie de plasament de urgență, în cazurile de abuzuri constatate în familie. Potrivit datelor poliției, în primele nouă luni ale acestui an, 471 de copii au abandonat domiciliul sau alte forme de plasament. Cele mai frecvente cauze au fost lipsa supravegherii din partea părinților, abuzul de alcool, situația financiară precară din familie, dar și conflictele din interiorul acesteia sau schimbările în componența familiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău