Există posibilitatea unui nou război al Rusiei în Ucraina din cauza penuriei de apă din Crimeea, spun americanii. Criză de apă în toate colțurile lumii

  • 07 Iunie 2020 15:28
Există posibilitatea unui nou război al Rusiei în Ucraina din cauza penuriei de apă din Crimeea, spun americanii. Criză de apă în toate colțurile lumii

Crimeea, peninsulă ex-ucraineană ane­xată de Rusia în 2014, era apro­vi­zionată cu apă potabilă printr-un canal pornit din râul Nipru con­trolat acum de Ucraina. Cum ucrainenii nu mai lasă lichidul vital să curgă spre Crimeea, peninsula se confruntă cu o criză de apă în agravare . Din această cauză, avertizează The Jamestown Foundation, Rusia ar putea întreprinde noi acțiuni militare pentru a-și croi acces la resursele de apă ale Ucrainei, al cărui est industrial și rusofil îl agită deja de câțiva ani prin încurajarea unui război separatist, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, Ucraina însăși se confruntă cu o secetă istorică. Nivelul apei din râuri și baraje este la cel mai scăzut nivel din cel puțin 1885 încoace. Ploile de primăvară n-au ameliorat decât marginal situația. Ucraina este unul din­tre cei mai mari producători de cereale din lu­me. În Germania, ploile de la sfârșit de primăvară au reușit să crească nivelurile Rinului, o importantă arteră de cir­culație fluvială care ușurează transportul către com­­­panii mari și fabrici importante. Însă pericolul se­ce­tei și al secării râurilor mari revine de la un timp an de an.

În Grecia, pe multe insule turistice, lucru necunoscut turiștilor, apa este mai valoroasă decât în alte părți. Este adusă de pe continent cu vapoare-cisternă pentru a fi distribuită în sate și stațiuni, și cu toate acestea de multe ori oferta nu poate acoperi cererea, după cum arată National Geographic.

În Irlanda, rezervele de apă din care se alimentează un sfert de milion de oameni sunt la niveluri critice sau se apropie de acestea din cauza unei perioade prelungite de secetă, arată Independent.ie. Compania de utilități Irish Water a avertizat zilele trecute că penuria de apă este acum mai gravă decât era în vara anului 2018, când au fost introduse restricții. Dacă situația nu se îmbunătățește în următoarele săptămâni, furnizorul de apă va anunța oficial măsuri de raționalizare. În Marea Britanie umezeala nu este de obicei o raritate, însă această primăvara a fost neobișnuit de însorită, iar acest lucru îngrijorează. La celălalt capăt al Pământului, Australia rămâne pur și simplu fără apă dulce, remarcă Bloomberg.

Pentru Europa, nicio criză a apei nu are o încăr­cătură geopolitică mai mare ca aceea din Crimeea. Într-un interviu acordat pe 18 mai agenției de presă ruse Interfax, Oleksii Reznikov, viceprim-ministru al Ucrainei și ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că guvernul ucrainean nu va relua aprovizionarea cu apă a Crimeei până când forțele militare sprijinite de Rusia nu se vor retrage din regiune. El a spus că Rusia este „singura responsabilă“ pentru criza de apă din ce în ce mai gravă. „Potrivit Convenției de la Geneva, Rusia este obligată să acopere toate necesitățile umanitare ale populației civile“, a explicat oficialul. Înainte de ocuparea peninsulei de către armata rusă, în 2014, 85% din apa potabilă pentru gospodării era furnizată din râul Nipru prin Canalul Nord-Crimeean. De la anexarea de către Rusia, locuitorii și fermierii sunt forțați să se bazeze pe rezervoarele locale și pe apa din subsol, afectate de al doilea an consecutiv de precipitații reduse de iarnă și de un an 2019 secetos în întregime. Potrivit unor oficiali ruși, rezervele de apă potabilă ale regiunii au scăzut cu 60% și ar putea fi epuizate total în iulie sau august. Unele rezervoare sunt deja secate, altele sunt la niveluri critice.

Situația creează o criză gravă de sănătate publică în Crimeea și ar putea determina Moscova, care are puține alte opțiuni, să pornească o nouă acțiune militară împotriva Ucrainei pentru a ajunge la apă, scrie institutul de cercetare și analiză de la Washington The Jamestown Foundation, care a tras această concluzie printre altele analizând informațiile din presa de la Moscova și Kiev. Autoritățile de ocupație dau vina pentru criză nu doar pe intransigența guvernului de la Kiev, care exclude posibilitatea vânzării de apă către crimeeni, ci și pe nevoia de a folosi apa în contextul pandemiei de COVID-19, în timp ce experți și oficiali din Ucraina insistă că penuria de apă este în întregime rezultatul ocupației rusești.

 Dacă Ucraina ar da apă ocupanților ruși, ar însemna recunoașterea ocupației, spun comentatorii. Autoritățile ruse încearcă să rezolve problema forând mai multe puțuri pentru a avea acces la apa din subteran și extinzând rețeaua de țevi în orașe. De asemenea, au fost anunțate planuri pentru construirea de stații de purificare a apei. Însă nivelurile apei din subsolul Crimeei au scăzut dramatic. În jumătatea de nord a peninsulei, solul are deja un deficit prea mare de umiditate pentru a permite cultivarea pomilor fructiferi și a legumelor. Iar construirea unor stații de purificare pe modelul celor din Israel este o muncă de durată.

Crimeea răm‚ne fără apă și pierde orice șansă de a salva situația pe cont propriu, spune Yuri Smelianschi, analist la Institutul de Cercetări Strategice pentru Marea Neagră din Kiev. Mai grav, autoritățile de ocupație se folosesc deseori de această problemă pentru a tensiona relațiile Kievului cu Europa. Ceea ce spun ziarele de la Moscova despre apa pentru Crimeea urmează cursul eforturilor Moscovei de a-și extinde controlul în alte părți ale Ucrainei. C‚nd Putin a invadat teritoriul ucrainean în 2014, el se aștepta să cucerească o porțiune mult mai mare dec‚t a fost în stare, inclusiv locurile din care Crimeea își primea apa. Acest tipar ridică întrebarea dacă nu cumva actuala Ñisterie“ din Crimeea cu privire la deficitul de apă reflectă doar problema în sine a penuriei sau anunță o nouă mutare din partea Rusiei împotriva Ucrainei. Smelianschi crede că o mare parte din ceea ce spun ocupanții ruși este de domeniul fanteziei. Pentru a alimenta cu energie suficiente instalații de purificare a apei pentru asigurarea furnizării zilnice a minimum 16 litri de apă pentru fiecare om din Crimeea autoritățile ruse ar trebui să construiască Ñaproximativ zece centrale atomice“, ceva ce depășește capacitatea Rusiei. Între timp, Kievul nu își va schimba poziția, indiferent de presiunile pe care Occidentul sau Moscova le vor face. Acest lucru se datorează faptului că nici în Ucraina apa nu este suficientă. Astfel, este posibil ca Moscova să decidă extinderea cu forța a ocupației spre nord, în Ucraina, pentru a avea acces la surse de apă sigure pentru Crimeea și evita astfel un dezastru umanitar în această vară.

 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău