Din cauza lipsurilor, medicii francezi inventează și se adaptează: echipamente pentru scufundări, transformate în ventilatoare

  • 04 Aprilie 2020 19:19
Din cauza lipsurilor, medicii francezi inventează și se adaptează: echipamente pentru scufundări, transformate în ventilatoare

Franța este, după Italia și Spania, țara europeană cu cele mai multe decese provocate de pandemie. Cel mai recent bilanț vorbește de 6.500 de morți, din peste 64 de mii de cazuri confirmate. Spitalele din nord și est, zonele cel mai grav afectate, sunt depășite de numărul mare de pacienți Și acolo lipsesc echipamentele de protecție, așa că medicii au fost nevoiți să se adapteze.

Aceste măști de scufundări sunt folosite acum pe post de măști de ventilație, într-un spital dintr-o suburbie a Parisului. Au fost transformate în obiecte care pot salva vieți, prin adăugarea unor elemente fabricate cu ajutorul unei imprimante 3D.

Pierre Squara, șef ATI la un spital francez: Avem un chirurg aici, care a inventat și a imprimat 3D piesa care ne permite să separăm evacuarea în două tuburi, unul pentru aerul pompat și celălalt pentru aerul evacuat. Așa că măștile de scufundări au fost transformate în măști pentru ventilatoare, la terapie intensivă.

Masca de scufundări modificată poate fi conectată la un aparat de oxigen și facilitează procesul de respirație, când plămânii îți sunt prea slăbiți pentru asta. Un alt avantaj este că pacientul nu mai trebuie intubat.

Pierre Squara, șef ATI la un spital francez: Acest pacient, de exemplu, adus de serviciile de urgență, ar fi putut fi ventilat mecanic. Au trecut 24 de ore și, pentru moment, respiră perfect cu acest obiect.

În timp ce medicii francezi se zbat pentru a găsi soluții cu care să salveze cât mai mulți pacienți aflați în stare gravă, autoritățile din Hexagon își avertizează cetățenii să nu cumva să plece la drum pentru a petrece Paștele în alte orașe. Virusul nu este în vacanță, a spus șeful guvernului de la Paris. Nu toți sunt de acord.

Bărbat: Cred că este o modalitate de a ne reîncărca, pentru că aerul la țară este mai bun ca în Paris. În Paris sunt mulți oameni, mult trafic, multă industrie. Așa că plec din Paris să mă relaxez, sunt câteva păduri, mă duc să iau aer curat.

Pentru a se asigura că oamenii nu încalcă restricțiile, 160 de mii de jandarmi și polițiști au fost mobilizați în toată Franța. Puncte de control urmează să fie instalate pe drumurile importante și pe autostrăzi, iar cei prinși vor fi întorși din drum și, desigur, amendați.

Femeie: Nu prea e momentul de vacanță acum, dar sperăm că, după această criză, vom putea reveni cu calm la viața normală.

Pascal Rossignol, fotograf Reuters: Aici totul pare calm și liniștit, dar nu departe de acest loc, în spitale, sunt doctori și asistente care luptă pentru viață și mesajul pe care vreau să-l transmit este „Stați acasă!”.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău