Din cauza lipsei locurilor de parcare, Piața Centrală a pierdut peste 30% din cumpărători

  • 02 Aprilie 2021 19:15
Din cauza lipsei locurilor de parcare, Piața Centrală a pierdut peste 30% din cumpărători

În contextul concurenței cu centrele comerciale și magazinele amplasate în preajmă și ușor accesibile mersului pe jos, Piața Centrală, din cauza lipsei locurilor de parcare, a pierdut peste 30% din cumpărători. Acest lucru afectează negativ situația economică a întreprinderii municipale. Numărul de cumpărători a scăzut, iar unii agenți economici încetează să mai ia în locațiune spațiile de vânzare cu amănuntul. La momentul actual, până la 60 de gherete și mai mult de 1000 de locuri de comerț la tarabă sunt libere. Informația a fost comunicată de Ion Pantea, directorul întreprinderii, la ședința CMC, unde s-a referit la proiectul de decizie privind construcția unei parcări multietajate pe teritoriul Pieței Centrale, transmite IPN.

Ion Pantea a raportat că Piața Centrală, fiind amplasată în zona centrală a orașului, urmează să asigure vizitatorii cu locuri de parcare. Ca prim pas, a fost elaborat un studiu urbanistic, care prevede amenajarea a circa 118 locuri de parcare, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, în proporție de 4%.

„Inițial, ca parte componentă a procesului de modernizare a pieței, am propus amenajarea a 103 locuri. Acum examinăm posibilitatea amenajării a 118 locuri de parcare, potrivit proiectului de execuție. Este vorba de parcaje la sol, sub unghi de 90 de grade, în adiacentul Pieței Centrale, pe strada Armenească, Mitropolit Vaarlam și Tighina. În cea de-a doua opțiune experimentală, inițial a fost propusă amenajarea pe strada Mitropolit Vaarlam, visavi de Gara Auto, o parcare automată de tip ascensor, cu suprafața de 1000 de metri pătrați, pentru 220 de locuri de parcare. Însă, ca urmare a studierii proiectului s-a constat existența obstacolelor sub formă de rețele inginerești, strămutarea cărora ar fi costisitoare și inoportună. Prin urmare, în cadrul procesului de proiectare, având ca scop folosirea rațională a terenului aflat în gestiunea întreprinderii municipale, în comun cu inginerii, a fost examinată posibilitatea edificării parcării multietajate S+P+4E (subsol, parter și patru etaje)”, a spus Ion Pantea.

Ion Pantea a adăugat că, în prezent, e înregistrat un proiect de decizie cu privire la operarea unor modificări în decizia din august 2020, privind aprobarea conceptului de modernizare a Pieței Centrale, în special e vorba de două anexe care se referă la organizarea locurilor de comerț în sectorul meșteșugăresc și organizarea parcării de tip ascensor. „Având în vedere că parcarea de tip ascensor nu e posibil de amenajat, s-a examinat posibilitatea folosirii raționale a terenului, astfel ca în sectorul meșteșugăresc să fie amenajate atât locuri de comerț la parter, cât și locuri de parcare, aproximativ pentru 400 de automobile, în dependență de numărul nivelelor. Dacă vorbim de cinci niveluri, putem asigura locuitorii orașului cu circa 400 de locuri de parcare. Dacă adăugăm parcarea la sol, în total ar fi circa500 de locuri, ceea ce ar soluționa parțial fluidizarea circulației rutiere în adiacentul Pieței Centrale”, a explicat Ion Pantea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău