Din august, România și Bulgaria sunt parte a sistemului de informații Schengen

  • 04 August 2018 17:55
Din august, România și Bulgaria sunt parte a sistemului de informații Schengen

România și Bulgaria sunt de luna aceasta parte a sistemului de informații Schengen. Acesta reprezintă o bază de informații comună a statelor membre ale Uniunii, utilizată mai ales la controlul trecerii frontierelor Uniunii.

Autoritățile române pot de acum înainte să consulte, să verifice și să transmită date și semnalări privind cetățeni din afara Uniunii pe ale cărora nume au fost trimise alerte, iar acestor cetățeni li se poate refuza intrarea sau șederea pe teritoriul UE, relatează Radio ROmânia Actualități. 

Tot în cadrul sistemului de informații Schengen, autoritățile române pot consulta cu cele din alte state membre.

În acest moment, România aplică în întregime regulamentele Schengen și, potrivit, autorităților române, participă deci întru totul la sistemul de securitate a UE și la consolidarea spațiului comun de liberă circulație.

Zona Schengen a fost creată în 1985 și este o zonă de liberă circulație a persoanelor formată din 26 de state membre. Deși acum România este membru de facto al Schengen, intrarea ei formală a fost amânată în ultimii ani din cauza opoziției unor state membre care au invocat corupția și nerespectarea statului de drept.

La începutul anului, ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a declarat pentru Radio România că există șanse mari ca țara noastră să poată pune în discuție din nou aderarea la Schengen la parcursul președinției la Consiliului UE de anul viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău