Din anii 90 până în prezent, România a investit foarte mult în proiectele culturale derulate destinate Republicii Moldova

  • 05 Septembrie 2023 16:00
Din anii 90 până în prezent, România a investit foarte mult în proiectele culturale derulate destinate Republicii Moldova

Din anii 90 până în prezent, România a investit foarte mult în proiectele culturale derulate destinate Republicii Moldova, au declarat specialiști în cadrul unei dezbateri publice, organizate la Agenția de știri IPN. Aceste parteneriate demonstrează apartenența la spațiului cultural comun și autenticitatea limbii vorbite în stânga Prutului. Departamentul pentru Relația cu Rep. Moldova este cel mai mare finanțator al evenimentelor promotoare ale culturii românești, iar o dovadă în acest sens sunt Reuniunea Teatrelor Românești și Zilele Filmului Românesc care au loc în septembrie la Chișinău, au subliniat participanții la discuție, transmite Radio Chișinău.

Parteneriatele culturale, precum teatrul radiofonic, prezența teatrelor din Rep. Moldova la festivalurile de teatru din România, sunt puținele exemple care dovedesc odată în plus existența spațiului cultural românesc din Rep. Moldova, a spus directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă. Un exemplu în acest sens este Reuniunea Teatrelor Românești care are loc la Chișinău, un proiect început în anul 2014, la inițiativa regretatului Ion Caramitru, a subliniat Petru Hadârcă.

„Vin multe personalități, mari oameni de artă. Credeți-mă că la Reuniunea teatrelor din anul acesta vor fi peste o mie de oaspeți. Cu actori de prima mână, cu Marcel Iureș, Claudiu Bleonț, cu spectacolele în regia lui Silviu Purcărete, a  lui Radu Afrim, a spectacolelor premiate la Festivalul Național de Teatru de la București, spectacole care s-au bucurat de succes în Japonia, în Europa”, a spus Hadârcă.

Un alt proiect cultural de anvergură finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Rep. Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” sunt Zilele Filmului Românesc, care vor debuta la Chișinău pe 21 septembrie, a menționat președintele Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA, Dumitru Grosei.

„Invităm și noi, un pic mai târziu decât Reuniunea Teatrelor, pe 21- 24 septembrie la Chișinău, în paralel mergem la Hâncești, Nisporeni, Cahul, Bălți, Soroca și Orhei. Anul acesta am mai adăugat două orașe, și invităm lumea să vină la Zilele Filmului Românesc, un avantaj este că sunt și subtitrate în limba engleză”, a declarat Grosei.

Secretarul de stat la Ministerului Culturii, Andrei Chistol, a menționat că României își împărtășește experiența implementarea și promovarea politicilor culturale și asistă Rep. Moldova în translarea legislației, în investirea în infrastructura culturală, precum în restaurarea monumentelor de valoare națională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău