Din 2023, refugiații ucraineni aflați în centre din Polonia vor trebui să achite o parte din costuri

  • 02 Noiembrie 2022 15:20
Din 2023, refugiații ucraineni aflați în centre din Polonia vor trebui să achite o parte din costuri

Ministerul de Interne din Polonia a anunțat miercuri că, începând de anul viitor, refugiații ucraineni care trăiesc în centrele de primire din această țară vor trebui să înceapă să achite o parte din costurile întreținerii lor, transmite EFE.

Excepții de la această regulă se aplică minorilor, femeilor însărcinate, pensionarilor și persoanelor fără venituri.

Începând din 1 februarie 2023, ucrainenii care rămân în Polonia mai mult de 120 de zile vor trebui să plătească inițial 50% din costurile întreținerii, ajungând până la un maximum de 9 euro pe zi. De la 1 mai 2023, refugiații care se află de mai bine de 180 de zile în Polonia vor acoperi 75% din costurile șederii lor, cu un maximum de 13 euro pe zi.

În medie, cheltuielile cu cazarea și hrănirea refugiaților sunt de circa 15,5 euro pe zi de persoană, a declarat miercuri șeful departamentului de gestionare a crizelor, din cadrul primăriei orașului Kalisz (centru), într-un interviu radiofonic.

La rândul său, într-un interviu televizat, viceministrul de interne Pawel Bossernaker a justificat decizia prin aceea că nu este posibilă ''finanțarea șederii refugiaților pe perioadă nedeterminată''.

În Polonia trăiesc în adăposturi de primire finanțate de stat circa 85.000 de refugiați proveniți din Ucraina, în marea lor majoritate femei, minori și pensionari, potrivit datelor oficiale.

În Cracovia, unul dintre marile orașe poloneze care a primit un număr mare de refugiați de la începerea războiului din Ucraina, există patru centre de ajutor și primire pentru ucraineni care adăpostesc în comun circa 1.000 de persoane.

Una dintre voluntarele care lucrează în unul din aceste centre a declarat miercuri prin telefon pentru EFE că, din cele 150 de persoane care trăiesc în centrul în care își desfășoară ea activitatea, ''doar patru sau cinci'' au un loc de muncă, transmite Agerpres.

Pentru majoritatea femeilor ''este complicat'' să accepte un loc de muncă pentru că, în multe cazuri, au ''mai mulți copii în îngrijire'' și nu toți merg la școală, a adăugat ea.

Ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski a declarat luna trecută că Varșovia este beneficiara a aproape jumătate din cele 400 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană i-a alocat până în prezent pentru primirea refugiaților proveniți din Ucraina.

Guvernul de la Varșovia speră să obțină încă 45 de milioane de euro de la Bruxelles, ținând cont de faptul că ''și Uniunea Europeană are responsabilitatea de a-i ajuta'' pe ucraineni, a mai spus Kaminski.

Din 22 februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, au sosit în Polonia peste 7 milioane de refugiați din această țară, din care se calculează că circa un milion și jumătate se află și acum pe teritoriul polonez.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău