Din 20 mai, este interzisă vânzarea țigărilor mentolate pe piața din R.Moldova

  • 20 Mai 15:06
Din 20 mai, este interzisă vânzarea țigărilor mentolate pe piața din R.Moldova

Din 20 mai, țigările mentolate, inclusiv și cele cu capsulă, vor dispărea complet de pe piața din Republica Moldova. Potrivit agenției INFOTAG, aceasta este una dintre măsurile prevăzute de Directiva Europeană a Tutunului, transpusă și în legislația R. Moldova.

Din 20 mai, țigările mentolate, inclusiv și cele cu capsulă, vor dispărea complet de pe piața din Republica Moldova. Potrivit agenției INFOTAG, aceasta este una dintre măsurile prevăzute de Directiva Europeană a Tutunului, transpusă și în legislația moldovenească.

Astfel, producătorii și comercianții nu vor mai avea voie să distribuie astfel de produse. Interdicția va fi valabilă inclusiv la punctele de vânzare duty-free.

Directiva intră în vigoare în toate piețele din Uniunea Europeană, inclusiv în Marea Britanie. În Spania, fumătorii s-au arătat extrem de nemulțumiți de această interdicție. Mai mult ca atât, comercianții care vor vinde produse de tutun cu mentol în Spania vor primi amenzi în sumă de 10 mii de euro.

Țigările mentolate vor putea fi cumpărate însă și în continuare în Ucraina.

Interdicția de comercializare a țigărilor mentolate este o inițiativă a Uniunii Europene și are drept scop descurajarea fumatului în rândul tinerilor. Experții susțin că tinerii sunt mult mai atrași să încerce pentru prima dată să fumeze anume țigări cu adaosuri gustative, pentru că fumul se inhalează mai ușor, iar aromele reduc din duritatea gustului și mirosului.

Totodată, experții consideră că "prin arderea produsului din tutun, mentolul se transformă în substanțe cancerigene".

Referindu-se la alternative pentru fumători, experții menționează produsele din tutun încălzit și țigările electronice.

"Acestea sunt reglementate prin aceeași Directivă Europeană a Tutunului ca și țigaretele, însă nu se supun aceluiași tip de restricții", spun specialiști, care consideră că consumatorii de mentol vor mai găsi aroma în produsele care încălzesc tutunul și în țigaretele electronice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14
Cer acoperit de nori
Umiditate:82 %
Vint:5,1 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
20
Sat
21

Curs oficial BNM 01 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6051 0.2042
USD 17.6122 -0.0155
RON 4.0465 0.0405
UAH 0.6557 0.0002
RUB 0.2495 0.0009
Arhivă Radio Chișinău