Din 16 martie, victimele violenței în familie beneficiază de un nou mecanism de protecție

  • 29 Martie 2017 13:41
0%
00:00:00
00:00:00

Din 16 martie 2017 victimele violenței în familie beneficiază de un nou mecanism de protecție care se dorește a fi mai eficient și mai rapid.

Este vorba despre ordonanța de protecție care poate fi aplicată deja de către polițiști, fără a mai fi necesară o decizie a instanței de judecată, așa cum se întâmpla până acum. Această măsură îl îndepărtează imediat pe agresor din familie și nu îi permite pentru o perioadă să se apropie de victimă. Experții din cadrul societății civile afirmă, însă, că multe victime ezită în continuare să se adreseze autorităților după ajutor. 

Până în prezent, timp de jumătate de lună de la intrarea în vigoare a noii legislații, polițiștii au aplicat 45 de ordonanțe de protecție pentru victimele violenței în familie, arată datele Inspectoratului General de Poliție. Pentru încălcarea ordonanței de protecție, agresorul poate fi impus să facă muncă neremunerată în folosul comunității de la 160, până la 200 de ore sau chiar poate fi lipsit de libertate de până la 3 ani, a precizat șeful direcției generale securitatea publică din cadrul IGP, Marin Maxian. De asemenea, nu este necesar ca victima să depună cerere pentru emiterea ordonanței de protecție, a subliniat Marin Maxian.

”În cadrul procesului penal sau contravențional pornit, până acum, victima era nevoită să depună cerere pentru a solicita ordonanța de protecție. În prezent, organul de constatare, ofițerul de urmărire penală în cadrul unui proce spenal este în drept să solicite măsura preventivă – ordonanța de protecție – fără a avea cererea obligatorie a victimei”, a declarat Marin Maxian.

Societatea civilă apreciază drept pozitivă această nouă măsură de protejare a victimelor violenței în familie, dar atenționează asupra faptului că o problemă este nerespectarea ordonanțelor de protecție. Până acum CEDO a condamnat Republica Moldova în 4 asemenea cazuri, a precizat Angelina Zaporojan de la Centrul de drept al femeilor. Ea mai spus că în continuare multe victime se tem să ceară ajutor din partea autorităților, din lipsă de încredere.

„Unele studii, sondaje la nivel național, vorbesc despre faptul că circa 60 la sută dintre femeile din Republica Moldova suferă de o formă de violență în familie pe parcursul vieții. Circa 40 la sută dintre bărbați și 20 la sută dintre femei consideră că este acceptabil ca femeia să fie bătută în unele cazuri. Doar 8 procente dintre femeile care au participat la acest sondaj au spus că ar raporta acest caz la poliție”, a declarat Angelina Zaporojan.

Societatea civilă mai atenționează că este necesară finanțarea de către stat a mai multor servicii sociale de reabilitate pentru victime, dar și pentru agresori, precum și o linie telefonică verde unde ar putea fi raportate cazurile de violență domestică.

Reprezentanții IGP au mai precizat că pentru emiterea ordonanței de protecție nu se achită taxa de stat, iar în cazurile de violență în familie nu este permisă retragerea cererii sau împăcarea părților, fără aplicarea sancțiunilor. Datele IGP arată că în 2016, infracțiunile de violență în familie au constituit 5 la sută din totalul infracțiunilor înregistrate. Anul trecut au fost aplicate aproximativ 900 de ordonanțe de protecție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău